ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Сергей Цочев: Младите колеги трябва да се учат всеки ден

03.10.2016

С любезното съгласие на главния редактор на електронното издание AtomInfo.Ru, Александр Уваров публикувам превода това интервю.

Международният съюз на ветераните от атомната енергетика и промишленост (МСВАЭП) имаше обширна програма по време на 60-та сесия на Генералната конференция на МААЕ във Виена.
Като акредитирана организация при МААЕ, МСВАЭП проведе на сесията едновременно няколко мероприятия – както тържествени, така и делови.

С кореспондентите на AtomInfo.Ru беседва участникът в мероприятията на МСВАЭП Сергей Цочев, бивш ръководител на агенцията за ядрено регулиране (АЯР) на България.

 

Господин Цочев, Вие участвате ли в работата на сесията на генералната конференция на МААЕ?
Аз участвах в мероприятията, които се провеждат от организацията на ветераните, а също бях на научния форум и проследих работата на българската делегация на сесията.

Каква роля могат да играят ветераните в ядрения отрасъл?
Това е първата среща, подобна на тази, която беше организирана на тази сесия, на която присъствам. Моето лично мнение е, че опитните хора могат да бъдат полезни за отрасъла със своя опит и знания. Трябва да се търси най-добрата форма за такова сътрудничество, за да бъдат всички щастливи.
От наша страна, ние бихме искали да помагаме на отрасъла, но, както вече казах, за това трябва да се намери верният път.

Вие сте регулатор.
Бивш регулатор.

Бивши регулатори няма. Как мислите, в какво състояние се намира сега системата за ядрено регулиране по света?
Системите за регулиране в различните държави се различават една от друга. Има държави,където такава система е добре развита. Има и държави, където те-първа имат намерение да строят ядрени електроцентрали, и където за да се създаде система за регулиране е необходима много работа.
Ще се отнася до Евросъюза, то вътре в ЕС системите са приблизително еднакви, и голяма разлика между тях няма.

Нашите конструктори отбелязват високата техническа квалификация на работещите в българския регулиращ орган. Например, Вадим Беркович (ОКБ „Гидропресс“) казва така: “Това са грамотни хора, умеещи да задават грамотни технически въпроси, които ни принуждават да си бием главите над отговорите”.
Аз сам съм прекарал 25 години в централата. И моят заместник също е работил в АЕЦ.

В централата Вие инспектор ли бяхте?
Не, аз бях част от персонала. Последната ми длъжност беше директор по безопасността. А постъпих на работа в АЕЦ през 1979-та година – така че, както виждате, сега аз действително съм ветеран в ядрената енергетика.

Как мислите, може би, системата за регулиране стана прекалено строга? У нас често може да се чуят оплаквания, че има прекалено много бумащина.
Аз не мисля така. Но, навярно, е възможно да се намерят някакви пътища за скъсяване на времето за лицензиране на ядрените енергоблокове. Един от възможните варианти е създаване на унифицирани, серийни проекти.
Като пример мога да посоча вашият проект АЭС-2006. Него вече всички го познават, той е лицензиран в Русия, ще получи лицензи и в други държави. Естествено, след това ще бъде много по-лесно да бъде лицензиран.
По мое време на нас в България ни се наложи да работим с АЭС-92, това беше първият проект, и разбира се – не ни беше лесно.
Връщам се към вашия въпрос. Съвместното лицензиране – това е един от пътищата за съкращаване на лицензионния период.

Действително. Да допуснем, че някакъв проект е лицензиран във Финландия.Защо в такъв случай да не се приеме, да кажем, в България без голям обем анализи?
Моето мнение е, че в такъв случай ще бъде много по-лесно. Няма да се наложи да се извършва цялата лицензионна дейност от нулата.
Мисля, че в рамките на ЕС бихме могли да се договорим да се вземат под внимание резултатите от работата на нашите колеги и да концентрираме усилията си на особеностите на площадката – например на сеизмиката и външните въздействия, вместо да се правят отново всички разчети по конструкциите, тръбопроводите и така нататък.

А защо в такъв случай да не се разширят рамките на сътрудничеството при лицензиране на нови проекти с Русия, Китай и други страни с развита ядрена енергетика?
Моето лично мнение е, че това би било напълно възможно. Вие знаете, че на пазара се предлагат не толкова много проекти на реактори. Вероятно, би било добре по някакъв начин да се унифицира процедурата за лицензирането им.
Вашата идея съвсем не е нова. Тя лежи на масата минимум от 15 години. Засега основната отговорност си остава на националните регулатори. Но аз съм съгласен с вас, че трябва да се търсят някакви пътища за сътрудничество в дейностите по лицензирането.

Благодаря, господин Цочев, и последен въпрос. Какво бихте искали да кажете на младите колеги, които приеха щафетата от Вас?
Сегашният председател на АЯР Лъчезар Костов е с година по-стар от мен и дълги години беше мой заместник.

Добре, ще преадресирам въпроса. Какво бихте искали да кажете на тези млади по стаж регулатори, които започват работа в системата за ядрено регулиране по целия свят?

 

Трябва да четат. Трябва да се учат. Трябва да работят. Технологиите се развиват, изискванията се изменят, и за да работят успешно в тази област, трябва да се учат всеки ден.

Благодаря, господин Цочев, за интервюто за електронното издание AtomInfo.Ru.

Източник: http://www.atominfo.ru/newso/v0252.htm

One Response to Сергей Цочев: Младите колеги трябва да се учат всеки ден

  1. Петър Пенчев on 08.10.2016 at 21:28

    Хубаво интервю, благодаря Ви г-н Красимир Христов!

    Задължен съм да кажа добри думи за г-н Сергей Цочев – имал съм немалко контакти, в т.ч. и в личен план, аз като представител на Гражданска антиядрена група/организация. Той наложи и на ЦЕЛИЯ свой екип да имаме коректни отношения, на което аз държа и до днес – винаги съм считал че посоката ни е една и съща. Трябва да подчертая, че в лицето на АЯР съм виждал сериозна институция още от времето на КИАЕМЦ с г-н Георги Касчиев.

    Първите ми контакти, макар и досега без срещи помежду ни, и с г-н Лъчезар Костов са положителни, бих искал да очаквам че това ще продължи.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари