ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На строежа на Ленинградската АЕЦ започна натягането на армираните въжета

04.10.2016

 На строежа на Ленинградската АЕЦ започна предварителното натягане на вътрешната защитна черупка (оболочка) на зданието на реактора (ядрения остров) на първи енергоблок – хоризонталните и вертикални армирани въжета, “обхващащи” куполната и цилиндричната част на защитната черупка като мрежа.

За транспортирането и разполагането на необходимото оборудване са били разширени технологичните отвори, монтирани са работни платформи, подготвено е такелажното оборудване, завършен е монтажът на осветлението.
Поставени са хидравличните крикове, които са проектирани и произведени специално за системата за предварително натягане на защитната черупка на зданието на реактора.


“Последователното натягане на 126-те хоризонтални и вертикални въжета се извършва с хидравлични крикове едновременно и от двете страни. Усилието на натягането е фиксирано в анкерните глави, предаващи натоварването върху бетона, като е възможно при необходимост да бъде коригирано”, обясни заместник началникът на реакторния цех по монтажа Алексей Мочалов.

Виталий Шутиков, началник на реакторния цех на строящата се Ленинградска АЕЦ-2, отбеляза: “Работата по натягането на армираните въжета е доста трудоемка, изисква многократно преместване на криковете. Обаче това си струва: именно кръстосаното разположение на въжетата способства за равномерното натягане на вътрешната защитна черупка, която при експлоатацията на енергоблока ще изпълнява функцията на локализираща система за безопасност и ще осигури херметичността на вътрешния обем на зданието на реактора при всички режими на работа на реакторната установка, включително и аварийните”.

Той също подчерта, че за мониториране състоянието на оболочката при изпитанията и по време на експлоатацията е предвидена специална автоматизирана система за контрол. Ако се появи необходимост – някои от въжетата е възможно да бъдат допълнително натегнати или заменени.

Източник: http://www.energyland.info/analitic-show-151117?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+energyland+%28Energyland.info

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари