ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Генералният директор на МААЕ приветства значителните постижения в мирната ядрена наука за изминалите над шест десетилетия

27.09.2016

МААЕ има значителен принос за международния мир и сигурност в последните 60 години, като същевременно се подобри благосъстоянието и просперитета на нациите чрез използването на мирни ядрени технологии, заяви генералният директор Юкия Амано.

 

„Ние направихме реална промяна в живота на милиони хора по целия свят“, каза той в встъпителната си реч на 60-та Генерална конференция.

Анализирайки основните моменти от първите шест десетилетия на работа на МААЕ, г-н Амано посочи създаването на хиляди нови разновидности на храни като ориз и пшеница, използвайки ядрени методи, подпомогащи борбата с рака в развиващите се страни и да се реагира бързо на заболявания като Ебола и Зика.

Укрепването на потенциала в развиващите се страни е от ключово значение за успеха на Агенцията.

„От 1958 година насам, повече от 48 000 учени и инженери са ползвали стипендии и научни посетителски позиции чрез програмата на МААЕ за техническо сътрудничество, както в лабораториите на Агенцията, така и на обектите на нашите партньори по света“, каза той.

Много от тях продължиха да играят ключова роля в изграждането на потенциал в областта на ядрената наука в собствените си страни.

Днес, МААЕ играе важна роля в оказване помощ на страните да постигнат целите на устойчивото развитие, особено тези, свързани с бедността и глада, чиста вода, достъпна и екологично чиста енергия, и климатичните промени.
„Това са всички области, в които ядрената наука и технология може да направи важен принос“, заяви г-н Амано.

 

Ядрената проверка

Едно от основните направления на дейността на МААЕ от самото начало се е състоял в това – да се предотврати разпространението на ядреното оръжие.
Инспекторите на Агенцията правят това чрез контрол на ядрените материали и съоръжения по целия свят, за да се убедят, че ядрените материали не се отклоняват от използването им за мирни цели.

Г-н Амано заяви, че с течение на годините, МААЕ разгледа някои от най-важните проблеми на международния дневен ред, включително ядрените проверки в Ирак, Иран и Корейската народнодемократична република (КНДР).

 

Нейната работа получи специално признание през 2005 година с присъждането на Нобеловата награда за мир съвместно на МААЕ и тогавашния и генерален директор Мохамед ел Барадей.

В случая с Иран, МААЕ работи от 2003 година за проверка ядрената програма на страната, редовно отчитайки се за изпълнението на споразумението с Иран за гаранциите и на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

„Миналата година ние осигурихме ясна, фактическа оценка на миналите ядрени дейности на Иран“, каза г-н Амано.
„Работата на агенцията беше необходима за проправяне пътя за дипломатическия пробив, постигнат миналата година под формата на Съвместния Комплексен план за действия.
Ние сега извършваме проверки и контрол дали Иран изпълнява задълженията си, свързани с ядрената дейност по силата на това споразумение.

Фактът, че МААЕ се радва на доверието на всички страни по този много сложен въпрос е знак на почит към професионализма, обективността и безпристрастността на инспекторите на МААЕ, добави той.

Що се отнася до ядрената програма на КНДР, която извърши две ядрени изпитания през тази година, г-н Амано каза, че това, както и досега предизвиква сериозно безпокойство.
„Това е нарастваща заплаха за мира и сигурността в Североизточна Азия и извън пределите и. Агенцията запазва своята готовност да възобнови работата си по проверките в КНДР, след като политическите събития направят това възможно“

 

Ядрената енергия

Г-н Амано отбеляза значителния принос, който ядрената енергия може да даде за намаляване на емисиите на парникови газове, подобряване на енергийната сигурност и наличието на енергия в все по-големи количества, която е все по-необходима за развитието.

„Днес, около 30 развиващи се страни обмислят възможността за внедряване на ядрената енергетика“, каза той, отбелязвайки, че първият от четирите енергийни ядрени реактори в Обединените арабски емирства се очаква да влезе в експлоатация през 2017година.

МААЕ подкрепя страните, избрали ядрената енергетика, така че те да могат да я използват безопасно, сигурно и устойчиво.

 

Ядрена безопасност и сигурност

Г-н Амано припомни на делегатите, че от МААЕ бяха координирани международни мерки в отговор на най-сериозните аварии в атомни електроцентрали – в Чернобил през 1986 година и на Фукушима-1 през 2011 година.

Планът за действия по ядрената безопасност, приет скоро след аварията в АЕЦ Фукушима, е помогнал да се постигне значително подобряване на глобалната ядрена безопасност.

МААЕ е и глобална платформа за засилване на ядрената сигурност, оказвайки помощ на страните да се минимизира рискът ядрени и други радиоактивни материали да попаднат в ръцете на терористи.

 

Бъдещите предизвикателства

Г-н Амано каза, че МААЕ може да се гордее с постиженията си, но много предизвикателства тепърва предстоят.
Проверките и наблюдението в Иран току-що са започнали и ще продължат много години напред.
Ядрената програма на КНДР си остава предмет на сериозно безпокойство.

Държавите-членки искат увеличаване на помощта от МААЕ за постигането на целите на устойчивото развитие, а също така и в областта на ядрената безопасност и сигурност.

Те също очакват МААЕ да продължи да управлява своите ограничени финансови ресурси разумно, и с максимална ефективност.

„Важно е да се запази динамиката във всички области на нашата работа през следващите години“, каза г-н Амано.
„За мен ще бъде чест да се осигури необходимата приемственост като държавите-членки отново потвърдят доверието си в мен като Генерален директор“.
Той е информирал Председателя на Управителния съвет на МААЕ, че е готов да работи още един мандат в качеството си на Генерален директор.

 

Специалното събитие

След откриването на конференцията, г-н Амано откри възпоменателна фотоизложба за 60-годишнината на МААЕ.
„Често се казва, че всяка картина разказва история,“ каза той в приветствието си. „Тези снимки разказват историята на реалните постижения“.

Въпреки, че света е променил много през последните 60 години, едно нещо не се е променило. „МААЕ си остава една организация, която дава сигурност“, каза той.

Снощи на специалния прием по случай честването на 60-годишнината на МААЕ в двореца Хофбург във Виена присъства и австрийският министър на земеделието, горите, околната среда и управлението на водите Andrä Rupprechter.

Подробности на: https://www.iaea.org/newscenter/statements/statement-to-sixtieth-regular-session-of-iaea-general-conference-2016

 

Б.Р. – Материалът е подготвен със съдействието на специалния кореспондент на AtomInfo.Bg за Генералната конференция на МААЕ във Виена.

Фоторепортаж от първия ден на конференцията можете да разгледате на: http://www.atominfo.ru/newso/i.htm

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари