ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Hinkley Point C представлява част от сделка за изграждане на три АЕЦ във Великобритания

05.09.2016

Споразумението по „Hinkley Point C“, за което решението на британското правителство бе временно отложено, предвижда изграждането във Великобритания не на две, а на три централи за заместване на излизащи от експлоатация мощности.

 

 

Такава информация разпространи през миналата седмица представител на китайската корпорация CGN пожелал анонимност.

Съгласно предварителните договорености, постигнати в процеса на обсъждане на споразумението, след изграждането на двата блока на „Hinkley Point C“ с реактори EPR трябва да започне изграждането на АЕЦ „Sizewell C“, също с реактори EPR.
Предполага се, че строителството на АЕЦ „Sizewell C“ ще бъде съвместен проект на EDF и CGN, като акциите ще бъдат поделени на 80% и 20%, съответно.

Последната, трета площадка, фигурираща в споразумението е „Bradwell B“. На нея трябва да бъдат изградени блокове с китайски реактори „Hualong One“ (HPR-1000).

 

 

Неявна, но принципно важна за китайската корпорация част от споразумението е придвижването на процедурата за сертифициране на проекта „Hualong One“ във Великобритания. За тази цел се разчита на помощ от EDF.

В Пекин разчитат, че британската лицензия ще помогне на китайските компании при получаване на поръчки за изграждане на ядрени енергоблокове в трети страни.

Източник: http://www.atominfo.ru/newso/v0024.htm

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари