ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Новият директор на АЕЦ “Козлодуй” не си хвърля думите на вятъра

05.09.2016

Анонсът

В първото интервю на новия изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй” Иван Андреев за програма “Хоризонт” на БНР наред с многото други теми бе засегнат и въпросът за ядреното гориво.

На фона на смяната на досегашните горивни касети ТВСА с новите ТВСА-12 на повечето от слушателите убягна следния факт: Договорът със сегашния доставчик на АЕЦ “Козлодуй” изтича през 2020 година. Централата обаче е започнала да прави анализи дали е възможно да смени доставчика си.
Чуйте звуковия файл на:  http://bnr.bg/post/100731158/90-miliona-leva-dalji-nek-na-aec-kozlodui

Първата стъпка е направена

На ЮУАЕЦ се проведе международна среща, посветена на обмяната на опит в експлоатацията на горивото на Westinghouse.
В нея участваха представители на българската АЕЦ “Козлодуй”, транснационалната корпорация «Westinghouse», НАЭК «Энергоатом», а също така на харковския Център за проектиране на активни зони на реакторите.

Домакините са лидери в диверсификацията

Южно-украинските специалисти имат вече натрупан богат опит относно смесените презарядки с ядрено гориво, състоящо се от горивни касети на двама производители – руската компания ТВЭЛ и транснационалната фирма «Westinghouse».
Горивните сборки на Westinghouse се експлоатират в активната зона на реактора на трети блок на ЮУАЕЦ от 2005 година.
Централата стана пилотна площадка за реализиране на проекта за диверсификация на ядреното гориво на украинските АЕЦ и до 2016 година беше единствената, където се използваше ядрено гориво на двама производители.

Българските специалисти

Що се отнася до българската АЕЦ “Козлодуй”, то диверсификацията на доставките на ядрено гориво засега само се планира.
Затова те с голям интерес изучаваха опита на украинските си колеги.
По време на срещата бяха обсъдени въпросите за лицензирането и експлоатацията на топло-отделящите сборки, разчетните методи и компютърните кодове за определяне параметрите на активната зона, работата на вътрешно-реакторните контролно-измерителни прибори (СВРК), водно-химическия режим на смесените активни зони, а също така и препоръките за съхранение и транспортиране на ОЯГ.

Източник: http://www.energyland.info/analitic-show-150183?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+energyland+%28Energyland.info

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари