ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ядреният експерт Александр Уваров и Бойко Борисов имат консенсус по казуса за оборудването на АЕЦ “Белене”

04.09.2016

Преди повече от седмица помолих за коментар ядрения експерт и главен редактор на електронното издание AtomInfo.Ru Александр Уваров, който сподели следното:

Проблемите всъщност са две – малък и голям.
- Малкият – китайците не бързат при вземане на решения от стратегически характер; докато те обмислят, сметката за корпусите на реакторите може да нарасне доста.

- Големият – преди нещо да се решава по Белене (не е важно какво точно), трябва да се заплати компенсацията за оборудването. Като цяло, проектът може да се придвижи някога, а парите трябва да се върнат на Росатом сега.

Изобщо, всичките карти още не са свалени на масата, но от себе си ще кажа – относно Белене нивото на моя песимизъм се приближава към 100%
При текущото състояние практически е малко-вероятно, че тази централа някога ще се появи”.
http://atominfo.bg/?p=49644

Преди няколко дни в сутрешния блок на БТВ, между другото, Бойко Борисов вмъкна следната многозначителна фраза: “Да направим така, че или да платим – ама трябва ми консенсус – да извадим 1,3 милиарда лева и да платим руските реактори, защото сме задължени, и после да видим какво да ги правим. За това съм готов веднага да седна да говоря с колегите в парламента”.

Вчера по време на деветия летен университет на младежката структура на ГЕРБ във Варна премиерът каза: “Въпросът е кога ще извадим да платим парите, дали да се мотаем, като 167 хиляди евро на ден и днес вече са ни начислени, или да платим веднага. Два реактора имаме, с 557 милиона евро плащаме два реактора. Без да ги платим ние не можем да продължим в нито една посока. Трябва да ги платим”.

За мен няма съмнение, че консенсусът е пълен!

Tags: , ,

One Response to Ядреният експерт Александр Уваров и Бойко Борисов имат консенсус по казуса за оборудването на АЕЦ “Белене”

  1. Красимир Христов on 06.09.2016 at 17:04

    „Согласно источникам „Стандарт” интерес к строительству АЭС „Белене” проявляют американская и арабская компании, чьи представители уже посетили Софию и официально объявили о своих намерениях. Особенно интересной было предложение арабской компании о беспроцентном кредите, сообщили эксперты“.- http://rus.bg/ekonomika/ekonomika/16775-bolgariya-vedet-s-rossiej-tajnye-peregovory-o-budushchem-aes-belene
    Колко е вярно това не знам, но на сайта на Министерството на енергетиката няма и дума за такива преговори.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари