ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Техеран е осигурил средства за проекта АЕЦ “Бушер-2”

30.08.2016

Иранското правителство е отделило средствата за строителството на двата нови енергоблока на АЕЦ “Бушер” (проект АЕЦ “Бушер-2”), съобщи за агенция IRNA заместник ръководителят на Организацията по атомна енергия на Иран (ОАЕИ) Берхуз Камалванди.

 

Заместник ръководителят на ОАЕИ не съобщи сумата, отделена от Техеран. Според думите на Камалванди, президентът на Иран Хасан Рухани е одобрил втория етап на АЕЦ “Бушер”.

“Ние имаме намерение да определим датата на церемонията по поставяне на първия камък в най-близко време”, отбеляза Камалванди.

Министърът на енергетиката на РФ Александр Новак през ноември 2015 година твърдеше, че строителството на втория етап на АЕЦ “Бушер” се оценява на почти 11 милиарда долара. Тази сума съответства на обичайната цена за изграждане на два ядрени енергоблока по руска технология с реактори ВВЭР.

Втори и трети блок на АЕЦ “Бушер” ще бъдат изградени с участието на Русия. Съответният договор между РФ и Иран е подписан през ноември 2014 година. На новите блокове ще работят също реакторни установки ВВЭР-1000.
Генерален проектант на АЕЦ “Бушер-2” е АО „Атомэнергопроект“, а генерален изпълнител – АО „Атомстройэкспорт“ (влиза в групата компании на Росатом).

Физическият пуск на втори блок на АЕЦ “Бушер” се планира за октомври 2024 година, а на трети енергоблок – февруари 2027 година.

Предварителното приемане на всеки от енергоблоковете става след въвеждането му в експлоатация и успешното завършване на пробната му експлоатация.

Източник: http://www.oilru.com/news/530269/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари