ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай – на трети блок на АЕЦ “Тянван” започна промивка на първи контур при отворен реактор

30.08.2016

С три дни преди планирания график на трети блок на Тянванската АЕЦ специалистите пристъпиха към най-важното ключово събитие – след-монтажното очистване на тръбопроводите и технологичните системи, непосредствено свързани с първи контур на реакторната установка.

 

 

Така нареченият “пролив” при отворен реактор започна от трети канал на системата за безопасност – за аварийно въвеждане на бор под високо налягане.

В резултат на изпълнението на тази много важна технологична операция се потвърждава проходимостта на съответните трактове, извършва се окончателната промивка на системите и оборудването и довеждане на водно-химическият им режим до нермираните параметри.
За осигуряването на «пролива» са задействани следните системи на енергоблока: оперативни свръзки, електроцнабдяване, пожарогасене, системи за водоподготовка, техническо водоснабдяване, канализация, вентилация.
Управлението и контрола на изпълнението на след-монтажното очистване се извършваше непосредствено от блочния щит за управление (БЩУ), който беше сдаден за експлоатация в края на юли.
Както отбеляза директорът по проектите в Китай Алексей Банник, изпълнението на тези операции означава завършване на основните топломонтажни дейности по реакторната установка и представлява “ключово събитие от подготовката на етапа хидравлични изпитания и циркулациона промивка на първи контур”, които се планира да започнат през декември тази година.
След това ще бъде извършен “пролив” при отворен реактор на всичките четири канала на системите за безопасност, включително и пасивната система за аварийно охлаждане на активната зона (хидравлични съдове на САОЗ), системите за подхранване (подпитка) и борно регулиране и тръбопроводите на системата за компенсиране на налягането (КД).
Тези дейности трябва да завършат през октомври тази година.

Източник: http://www.energyland.info/analitic-show-149966?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+energyland+%28Energyland.info

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари