ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


90 милиона лева дължи НЕК на АЕЦ „Козлодуй“

29.08.2016

300 млн. евро за удължаване срока на експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“

Автор: Юлиана Корнажева

 

Националната електрическа компания /НЕК/ дължи на АЕЦ „Козлодуй“ почти 90 милиона лева за продадения й ток, каза в интервю за „Хоризонт“ изпълнителният директор на централата Иван Андреев.

 

За да има достатъчно средства за удължаване на работата на двата блока, АЕЦ „Козлодуй“ няма да плати дължимия от нея дивидент в размер на близо 40 милиона лева.

Тази сума е била приспадната от задълженията на НЕК към централата, обясни Иван Андреев:

Ние направихме предложение да прихванем този дивидент със задълженията на НЕК и по този начин да имаме стабилен финансов ресурс по отношение на плащанията за удължаване на ресурса. Това ще помогне за стабилната работа на блоковете в следващ период с удължен ресурс, където тези пари ще се възстановят в много по-голям размер.

Повечето от дейностите по удължаване на работата на 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ вече са изпълнени, каза още Иван Андреев. Мерките по удължаване на срока на експлоатация на двата блока, както и тези за повишаването на мощността на реакторите ще струват на централата около 300 милиона евро. За да продължи живота на двата си блока, АЕЦ „Козлодуй“ е дала вече близо 75 милиона евро, каза Иван Андреев:

По отношение на 5-и блок са изпълнени към 85 % от дейностите. Ние трябва да предадем през октомври документацията в Агенцията за ядрено регулиране, а лицензията изтича в началото на ноември догодина.

Дейностите по 6-и блок обаче са в самото начало, тъй като неговият лиценз за работа е за още три години:

Основните неща се набелязват през плановото спиране на блока, което предстои в края на септември, октомври и ноември. Част от нещата са изследвани на предишното спиране на 6-и блок. Сега трябва да видим нещо, което сме видели и допълнително трябва да се направи, каза Иван Андреев.

Новото усъвършенствано ядрено гориво, с което предстои да заработи АЕЦ „Козлодуй“, ще е по-евтино от сегашното, обеща Андреев. Атомната електроцентрала ще започне да го използва едва след като получи разрешение за това от Агенцията за ядрено регулиране, която в момента разглежда документацията. Договорът със сегашния доставчик на АЕЦ „Козлодуй“ изтича през 2020-а година. Централата обаче е започнала да прави анализи дали е възможно да смени доставчика си.

В звуковия файл можете да чуете интервюто с изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“, излъчено в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“: http://bnr.bg/post/100731158/90-miliona-leva-dalji-nek-na-aec-kozlodui

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари