ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Казахстан – 25 години от закриването на най-големия в света ядрен полигон

29.08.2016

Днес в Казахстан стартира голям международен форум “Светът без ядрено оръжие”

 

Откриването му е свързано с една от най-важните дати в в световната история – на 29 август 1991 година официално беше закрит най-големият на Земята Семипалатински ядрен полигон в Казахстан.

Именно там през 1949 година Съветският Съюз реализира първият си ядрен взрив.
А за целия период на работата му са извършени 456 ядрени опита.
Сумарната мощност на изпитаните (взривените) на полигона ядрени заряди превишава 2,5 хиляди пъти мощността на бомбата, хвърлена над Хирошима.

Преди четвърт век на практика започна демонтирането на четвъртият в света ракетно-ядрен потенциал, което положи началото световното движение за разоръжаване.

В навечерието на форума председателят на Сената на Република Казахстан К.Токаев сподели “Конференцията има важно международно значение, доколкото доброволният отказ от ядреното оръжие и, по-специално закриването на Семипалатинския ядрен полигон – това е първият и последен подобен случай в световната история на разоръжаването”.

Около200 участници от 50 държави по света – ръководители на международни организации, авторитетни политици, парламентаристи, експерти и представители на гражданското общество – ще обсъдят актуалните въпроси на разоръжаването и неразпространението на ядреното оръжие по време на пленарната сесия и в четирите тематични секции.
В рамките на конференцията са организирани изложби посветени на проблемите за ядреното разоръжаване.

За отразяване на форума са акредитирани над 200 местни и над 50 чуждестранни журналисти от 25 държави по света.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари