ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Пълна диверсификация? Украйна търси доставчици на ядрено гориво и ядрени материали, а също и на съпътстващи услуги

25.08.2016

За първото полугодие на 2016 година Украйна е закупила за атомните си електроцентрали ядрено гориво на стойност 204,01 милиона долара, съобщи украинската статистика на 19-ти август.

 

От Русия са били доставени горивни касети с маса 98,7 тона на стойност 136,9 милиона долара, а от Швеция 70,5 тона на стойност 67 милиона долара.

По този начин, според равносметката за първото полугодие на 2016 година 67,1% от ядреното гориво в парично изражение Украйна е придобила от руската ТВЭЛ, дъщерна фирма на Росатом, и 32,9% – от Westinghouse (Швеция).

В натурално изражение делът на горивото на Westinghouse е още по-голям – 41,6% срещу 58,4% от ТВЭЛ.

При тези показатели за Украйна това е истински пробив – делът на Westinghouse в доставките на ядрено гориво се е увеличил многократно.

През 2015 година Украйна е закупила руско ядрено гориво за 610,9 милиона долара, а произведено в Швеция за 32,7 милиона долара. С други думи съотношението на руското ядрено гориво спрямо шведското е било 94,9%/5,1%.

Украйна настойчиво желае да диверсифицира източниците на доставки на ядрено гориво за АЕЦ.

За 2016 година беше планирано да се достави над 1/3 от горивото от Westinghouse. Така, че засега Украйна изпълнява заявения план.

На 18-ти август Энергоатом подписа споразумение с URENCO за доставка на обогатен уран в продължение на три години за производство на ядрено гориво в предприятието на Westinghouse в Швеция.

В края на 2014 година Украйна и Westinghouse се договориха за доставки на американско ядрено гориво за периода до 2020 година.

Сега ядреното гориво на Westinghouse се експлоатира на трети блок на ЮУАЕЦ и на 5-ти енергоблок на ЗапорожскатА АЕЦ.
През декември 2016 година е планирано зареждане на ТВС-WR във втори блок на ЮУАЕЦ.

През 2018 година Энергоатом разчита за запълни изцяло активната зона на един от реакторите с гориво на Westinghouse. Тоест да замени напълно руското гориво на ТВЭЛ.

На 15 март 2016 година бе подписано поредното споразумение, съгласно което Westinghouse ще се заеме с увеличаването на мощността на реакторите тип ВВЭР-1000 до ниво 110% от номиналното.

По-рано Westinghouse говореше за това, че е готова да внедри своето гориво на всичките енергоблокове на АЕЦ в Украйна.

Но да строи завод за производство на ядрено гориво на територията на Украйна, независимо от твърденията на Министъра на енергетиката И. Насалик, Westinghouse не планира.

 

Впрочем, Украйна иска още по-голяма диверсификация, като продължава да търси партньори.

На първо място това може да бъде Казахстан, който не е против сътрудничеството с Украйна в различни направления на ядрено-горивния цикъл, в това число и за производство на ядрено гориво в Казахстан за нуждите на украинските АЕЦ.

Украйна има намерение да диверсифицира логистиката на ядрени материали и други съпътстващи услуги.

През 2017 година Энергоатом планира да рашири сътрудничеството си с компаниите, които извършват услуги по превоза на ядрени материали.

Само, че засега диверсификацията работи във вреда на украинската ядрена енергетика.

Само за първото тримесечие на 2016 година на украинските АЕЦ са отбелязани 9 сериозни прекъсвания, като процесът е с тенденция за нарастване.

Виновникът за това Украйна намери много бързо – никой не се учуди, че за това бе посочена Русия, по-точно Крим.

Именно поради изключването на Крим от енергийната мрежа на Украйна възникнаха претоварвания на някой енергоблокове и енергийно оборудване, което предизвиква отклонения в работата на АЕЦв Украйна.

Източник: http://www.mngz.ru/oil-gas-energetics/2172301-polnaya-diversifikaciya-ukraina-ischet-postavschikov-yadernogo-topliva-i-yadernyh-materialov-a-takzhe-soputstvuyuschih-uslug.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Руското гориво РЕМИКС (REMIX). Въпроси и отговори.

В началото на юни руската корпорация „Росатом“ съобщи (http://atominfo.bg/?p=101779 ) за успешното завършване на първия 18-месечен цикъл за шест горивни касети с гориво REMIX...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари