ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Уранът, съдържащ се в океана, може да осигури енергия за 10 хиляди години

25.08.2016

Над 4 милиарда тона уран, които се съдържат в океана, може да осигурят енергия за следващите 10 000 години, смятат от американското Министерство на енергетиката.

 

 

Елементът може да бъде използван за АЕЦ, но извличането му представлява значително предизвикателство.

Министерството е финансирало проект, включвайки учени от лаборатории и университети в САЩ и в последните пет години те имат напредък по проекта за извличане на урана от океана, използвайки специални абсорбиращи влакна.

Специалистите отдавна правят опити за добив на уран от океана. Японски учени през 90-те години на 20 век успяват да разработят абсорбиращи материали и материи, които успяват да задържат молекулите на повърхността си.
На тази основа американски учени разработват абсорбиращи влакна, чрез които се намалява стойността на извличането на уран от три до четири пъти.

Подробности на: http://inhabitat.com/uranium-extracted-from-seawater-could-power-cities-for-thousands-of-years/

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари