ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ню-Йорк показва как ядрените и възобновяемите генерации не трябва да бъдат врагове..

06.08.2016

В САЩ ядрената енергетика е най-големият източник на безвъглеродна енергия, като осигурява близо 19% от електричеството в страната, но ръстът й е бавен. Вятърните и слънчевите генерации са малко – 8%, но те растат по-бързо.

 

Да се запази базата на ядрената енергетика и после да се увеличи делът на вятърната и слънчевата енергия, като по този начин се изместят изкопаемите горива, е разумен ход според експертите.

ВЕИ и АЕЦ заедно могат да оформят скелета за намаляване на изпускането в атмосферата на въглеродни газове в САЩ.

Странно е, но много щати се борят с тази проста концепция. Дори когато политиците отпускат субсидии за възобновяемата енергия, те позволяват на ядрените централи да затварят предварително и да бъдат заменени от по-мръсния природен газ.
Но щата Ню Йорк предлага свежо решение на проблема. Преди дни Комисията за обществени услуги одобри изключително агресивен стандарт за чиста енергия, който ще изисква от енергийните компании да осигурят до 2030 година 50% от електроенергията от вятър, слънце, вода или други възобновяеми източници.

Но по-важното е, че Ню Йорк ще предложи субсидии, за да запази трите големи работещи АЕЦ в щата, които страдат от икономически проблеми и са застрашени от предварително затваряне.

Това е потенциален модел за другите щати с реактори, които могат да затворят преди края на жизнения им цикъл.
Ходът на щата Ню Йорк рязко се различава от щата Калифорния, където регулаторите обмислят предложение за затваряне на последната в щата АЕЦ „Дяболо Кениън“ и изцяло да я заменят с възобновяеми енергийни източници.

Така планът на щата Ню Йорк предлага модел как възобновяемите и ядрените източници могат да работят заедно в борбата с глобалното затопляне.

Подробности на: http://www.vox.com/2016/8/2/12345572/new-york-nuclear-wind-solar  – публикацията е с много снимки, таблици и иконографики.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Руското гориво РЕМИКС (REMIX). Въпроси и отговори.

В началото на юни руската корпорация „Росатом“ съобщи (http://atominfo.bg/?p=101779 ) за успешното завършване на първия 18-месечен цикъл за шест горивни касети с гориво REMIX...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари