ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Бордът на директорите на френската EDF е бил наясно, че UK ще забави окончателното си решение за АЕЦ “Hinkley Point C”

06.08.2016

От френския енергиен гигант са научили, че британското правителство ще забави крайното си решение за АЕЦ „Хинкли Пойнт Си“ един ден преди бордът на френската компания да се събере, за да обяви окончателното си инвестиционно решение.

 

Това става ясно от имейл на главния изпълнителен директор на EDF, видяно от АФП.

На 28 юли 2016 г. EDF одобри 18 милиарда лири (21 милиарда евро) за плана за изграждането на първата АЕЦ във Великобритания от десетилетия.
Но британското правителство съобщи след това, че ще отложи крайното си решение за есента.

В имейл до изпълнителния комитет на EDF главният изпълнителен директор Жан-Бернар Леви пише, че е научил „късно вечерта на 27 юли“, че британският премиер Тереза Мей „иска още малко време“ без да бъде определена датата за подписването на споразумението и че „тя не желае да обсъжда въпроса“.

Церемонията за подписване на сделката бе планирана във Великобритания на 29 юли, ден след като бордът на EDF я одобри.
„Така че, когато бордът гласува, на 28 вечерта, ние знаехме, че церемонията няма да се състои на следващия ден“, пише Леви.

Френското правителство очакваше проектът да бъде одобрен, тъй като той е от голямо значение за дългосрочната жизненоспособност на френската ядрена индустрия, в която са заети 220 000 души.

Първоначално британското правителство също подкрепяше проекта, защото двата енергоблока  ще покрият 7% от енергийните нужди на страната и ще помогнат за намаляване на въглеродните емисии в атмосферата.

Подробности на: http://www.nuclearpowerdaily.com/reports/Frances_EDF_knew_in_advance_about_British_nuclear_plan_delay_999.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари