ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Подробности за срещата на представители на “Росатом” с министър Теменужка Петкова

30.07.2016

На 29 юли в Москва се проведе среща на първият заместник на генералния директор – директорът на блока за развитие и на международния бизнес на Държавната корпорация «Росатом» Кирил Комаров и министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова.

 

В хода на срещата страните обсъдиха актуални въпроси на двустранното сътрудничество, в частност, реализирането на проекта за продължаване на сроковете за експлоатация (ПСЕ) на блокове №5 и №6 на българската АЕЦ “Козлодуй”, а също така изпълнението на решението на Арбитражния съд при Международната търговска палата в Женева по отношение на проекта за АЕЦ “Белене”.

Страните отбелязаха, че са напълно удовлетворени от хода на реализацията на проекта за ПСЕ на енергоблокове №5 и №6 на АЕЦ “Козлодуй” с участието на руският «Русатом-Сервис». На срещата е било подчертано, че руската страна изпълнява всичките си договорни задължения.

Също страните са обсъдили по-нататъшните стъпки в рамките на изпълнението на решението на Арбитражния съд при Международната търговска палата в Женева, съгласно което българската компания НЕК трябва да възмезди на руския «Атомстройэкспорт» щетата за прекратяване на строителството на АЕЦ “Белене” в размер на620 милиона евро.
Наред с това до пълното погасяване на цялата сума на щетата ежедневно се начислява неустойка в размер от 167 хиляди евро.
Руската страна отбеляза, че потвърждава своята привързаност към строгото изпълнение на решението на Арбитражния съд.

“Росатом е отворен за обсъждане с българските партньори на възможните варианти за решаване на ситуацията, в съответствие с интересите и на двете страни, но само в контекста на необходимостта от най-бързо погасяване на дълга от българска страна”, отбеляза Кирил Комаров.

Източник: Департамент коммуникаций Госкорпорации «Росатом»

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари