ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Атомните ледоразбивачи от новата серия са важни за транзита по Северния морски път

28.07.2016

Серията ледоразбивачи по проекта 22220 е важна за отбранителната способност на страната от гледна точка на транзита по Северния морски път.
Това каза ръководителят на корпорацията “Росатом” Сергей Кириенко по време на зареждането на втория от серията ледоразбивач „Урал“ на Балтийския завод в Санкт-Петербург.

 

 

“Тази серия ледоразбивачи е принципно важна за отбраната на нашата страна, за конкурентно-способността от гледна точка на транзита по Северния морски път и за усвояването на уникалните природни ресурси в шелфа на север в нашата страна”, каза той.

“Изглеждаше, че компетенциите в изграждането на атомни ледоразбивачи са загубени. Всъщност това не е така. Важно е, че Балтийският завод е успял да запази опита и технологиите в израждането на атомни ледоразбивачи, каквито по-принцип не съществуват по света”, подчерта ръководителят на комитета в Държавната дума по конституционно законодателство и държавно строителство Владимир Плигин.

Атомният ледоразбивач „Урал“ е един от трите съда, които се строят за обновяване на атония ледоразбивачен флот на Русия.
До 2020 година изтича проектният срок за експлоатация на трите действащи съда с ядрена енергийна установка.
Те ще бъдат заменени от трите атомни ледоразбивача: пилотният съд „Арктика“,  също така от двата серийни „Сибирь“ и „Урал“. Всичките съдове се строят на Балтийския завод в Санкт-Петербург по поръчка на „Росатомфлот“ (влиза в ДК “Росатом”.)

Пилотният атомен ледоразбивач „Арктика“ от проекта 22220 беше заложен за изграждане през ноември 2013 година. Проектът като цяло се оценява на 122 милиарда рубли.

При строителството му са използвани технологии, не използвани никога досега в атомния флот. Регулируемата дълбочина на газенедава възможност да бъдат превеждани кервани през ледовете както в моретата и океаните, така и в устията на реките. Новият ядрен реактор се нуждае от презарядка на 7 години, а животът и работата на екипажа е гарантиран за 6 месеца без слизане на сушата.

Източник: http://www.oilru.com/news/525638/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари