ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – Радиоактивното замърсяване на водата в морето е 5 пъти над нормата

26.07.2016

В Япония нивото на радиацията в морската вода на разстояние 15 km от авариралата АЕЦ “Фукушима-1” превишава установената със закон норма 5 пъти, съобщи компанията-оператор на централата TEPCO.

 

Според думите на представителя на компанията, на разстояние 3 km от брега е регистрирано 6-кратно превишаване на изотопа йод-131 (J131).

ИТАР-ТАСС съобщи, позовавайки се на TEPCO, че съдържанието на J131край водовземното съоръжение (кладенеца) на втори блок съществено е спаднало и сега превишава нормата 6500 пъти.Преди две седмици този показател 140 хиляди пъти над нормата.
Специалистите от националната Агенция по ядрена енергия и промишлена безопасност считат, че възможното разпространение на радиоактивната течност извън пределите на техническата зона на централата е блокирано от монтираните покрай кладенеца стоманена ограда и защитната завеса от плътен материал.
Същевременно експертите от министерството на икономиката и промишлеността отбелязват, че сега потенциална опасност от силно замърсяване на грунтовите води в радиус до няколко стотици метра от АЕЦ няма.

Експертите се съмняват, че TEPCO ще се справи в заявените срокове, но японците се нуждаят от подобни обещания – обстановката да бъде поставена под контрол до 9 месеца.
Някои специалисти са на мнение, че такива прогнози се правят по-скоро по психологични съображения, а не на реална оценка на ситуацията.

Още подробности на: http://ecowars.tv/info/13901-v-yaponii-uroven-radiacii-prevyshaet-normu-v-5-raz.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари