ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран има намерение да изрази протест пред МААЕ за изтичане на конфиденциална информация

26.07.2016

Иран има намерение да изрази пред Международната агенция по атомна енергия  (МААЕ) протест във връзка с изтичането на конфиденциална информация, отнасяща се до дългосрочната ядрена програма на ИРИ.

 

Това заяви в неделя за агенция Тасним официалният представител на Организацията по атомна енергия на Иран (ОАЭИ) Берхуз Камалванди.

“Част от съдържанието на разпространения документ имаше конфиденциален характер, и ние разчитахме на запазване на тази конфиденциалност”, подчерта той.

От своя страна ръководителят на ОАЕИ Али Акбар Салехи посочи, че Иран “е молил МААЕ да не разгласява датата на дългосрочната иранска програма, за която в конфиденциален порядък са били информирани членовете на съвместната комисия, контролираща изпълнението на ядрените договорености”. “Нямаше никакви причини да се прави тази информация публична”, подчерта Салехи.

По-рано агенция Associated Press (AP) разпространи данните от секретния допълнителен протокол към ядреното споразумение с Иран.
Съгласно този документ, предаден от Иран в МААЕ, след изтичане на 10-годишния срок от деня на сключване на договора Иран има намерение отново да разшири ядрената си програма, въпреки, че формално договорът за ограничаването и е сключен за 15 години.

Така, вече след януари 2027 година Иран ще може да започне да извършва замяна на центрофугите с по-съвременни, които ще бъдат значително по-ефективни от старите.
Това ще позволи на Ислямската Република да увеличи почти двойно темповете на обогатяване на уран.
Има сведения, че за съдържанието на този допълнителен протокол пред агенция AP е разказал дипломат, който е участвал в преговорите с Техеран.

Източник: http://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/3480946

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари