ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Българските участници в Международния младежки форум „Форсаж“ на „Росатом“ високо оценяват придобитите там знания

23.07.2016

Едноседмичното обучение предоставя практически опит на учените за приложение на техните открития в реалното производство

 

Международният младежки форум „Форсаж“ на руската държавата корпорация „Росатом“ е трамплин за младите специалисти в сферата на ядрената енергетика, защото предоставя много практически познания и ги среща с най-добрите експерти в тази област. В това са убедени и двете представителки на България в тазгодишното издание на „Форсаж“.

 “Бих искала да благодаря на Росатом за предоставената възможност да участвам в Международния форум на младите енергетици и индустриалци – ФОРСАЖ 2016.
Форумът беше проведен на високо професионално ниво с изключително интересно подбрани теми и лектори.
Проведените мероприятия и занятия бяха много ползотворни и увлекателени, екипната работа се пренасяше от учебните зали в лагера, покрай лагерния огън. За мен това беше безценна възможност да почерпя от опита на експерти в сферата на енергетиката и ядрената индустрия и да срещна нови приятели.
Сърдечно благодаря на организаторите за прекрасната изненада по случай рождения ми ден, който превърнаха в един незабравим ден!“, сподели българката Петя Вряшкова от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН, която е взела участие в поток „Глобално сътрудничество“.

 Мария Явахчова, която също работи в БАН и е участвала в поток „Енергополис“, от своя страна заяви: „Цялото обучение беше изключително интересно и много добре организирано.
Също така получихме възможност да работим в многонационална среда, което е важно за нас като специалисти. Замисълът да бъдат разделени участниците на групи според специалността, с която се занимават, даде възможност на всеки от нас да работи по проект в неговата област и наистина да има полза от обучението.
Много полезен за мен беше фактът, че получихме обратна връзка за проекта, върху който работих заедно с други млади специалисти, по време на изготвянето му и веднага след като го презентирахме. Така разбрахме върху какво трябва да наблегнем, къде да поставяме акцентите, защото нашите проекти са насочени към имплементиране в реалното производство на технологиите, върху които работим.“

Младите български учени бяха сред 600 делегати от 20 страни, които взеха участие във форума от 10 до 16 юли 2016 г. в Калужка област, Русия. Форумът протече под формата на полеви лагер.
На тържественото откриване директорът на форума Евгений Сидоров пожела на участниците да достигнат целите, които са си поставили и изрази увереност, че „Форсаж“ ще постави за всеки началото на дълъг път.

През тази година всички 600 участници взеха участие в инженерно-конструкторската игра „Верижна реакция“, която продължи 4 дни.

През първия ден всички бяха разделени в 32 екипа и получиха инструкции. Задачата на всеки екип бе да построи атракцион, основан на верижна реакция, където всеки предишен етап задейства следващия. Атракционът трябваше да удовлетворява изискванията на клиента. Можеха да се използват само материали, предоставени от организаторите.

По време на играта участниците придобиха навици като умение за организиране на работа в екип и вземане на екипни решения, удовлетворяване на изискванията на клиента и намирането на идеален баланс между качеството на изделието и разходите, ефективно и оригинално решаване на сложна инженерна задача. Крайният продукт се оценява по повече от 10 критерия.

„Форсаж“ бе посетен от генералния директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Сергей Кириенко. През първия ден от посещението си Кириенко изнесе лекция на тема: „Защо вашите нови знания и идеи не се посрещат с бурни аплодисменти и какво да правим с това?“

„Ако приемете проблема като свой личен и поемете отговорността за неговото решение, ако успеете да видите ситуацията и като цяло, и като процес, а не като състояние, ако правилно избирате посоката в този процес и проявявате достатъчно воля и решителност, то неизбежно ще постигнете поставената цел“, заяви Кириенко в края на лекцията си.

През втория ден генералният директор на „Росатом“ влезе в ролята на основен клиент на финала на инженерно-конструкторската игра „Верижна реакция“. Ключови изисквания в играта с продължителност 4 дни бяха изпълняване на изискванията на възложителя, строго съблюдаване на нормите за безопасност, новаторство в предложените технически решения, а също така умение за работа в екип. След края на състезанието Кириенко награди участниците на екипите финалисти.

На тържественото закриване на 15 юли заместник генералният директор и директор на Блока по управление на иновации на „Росатом“ Вячеслав Першуков заяви, че форумът е уникална площадка, излизаща от рамките на политиката, където участниците обменят опит и получават нови знания.
Той подчерта важната роля на „Форсаж“ за професионалното и кариерното развитие на участниците в него. Першуков призова всички участници да се замислят над думата „иновация“ като постоянен стремеж за получаване на нови знания.

През последния ден на „Форсаж“ 2016 участниците от девет потока защитиха пред журито своите проекти.

Участниците от „Иновационен лидер“ представиха своите проекти за научно-технически иновационни решения. Бе отбелязано високото ниво на подготовка на участниците и високият им професионализъм. Резултатите от защитата на проектите ще бъдат обявени след две седмици.

Своите проекти защитиха и участниците от „Международния поток“. Темите на проектните им разработки съответстваха на петте основни направления на дейността на центровете за ядрени изследвания и технологии. В потока „Кадрови резерв на „Росатом“ бяха резюмирани случаи, които участниците решаваха в продължение на цялата работа на форума. Екипите, получили максимален брой точки, бяха наградени.

Завърши и финалният етап по защита на проектите в потоци „Енергополис“, „Технополис“, „Бъдещите лидери на групата компании „Россети“, „Глобално сътрудничество“. В хода на работата си участниците във „Форсаж“ 2016 успяха да сформират професионални общества, да съставят тяхна пътна карта и да определят посоката на развитието им.

Участниците от „Студентския поток“ презентираха проекти, основани на научни разработки.

За справка

Международният форум за млади енергетици и предприемачи „Форсаж“ е уникална площадка, на който младите представители на ядрената индустрия, топлоенергийния комплекс и промишленост получават нови знания, защитават собствените си проекти и комуникират помежду си.
Своя опит пред делегатите споделят водещи експерти, учени и топ мениджъри от индустрията. Наситената програма, разнообразните формати на обучение и общите форумни дейности правят „Форсаж“ едно от най-ярките събития на годината.

„Форсаж“ се провежда от руската държавна корпорация „Росатом“ и Международната асоциация за корпоративно образование с подкрепата на Министерството на образованието и науката на Русия, Министерството на енергетиката на Русия и Калужка област. Форумът се провежда като полеви лагер. Събитието стартира през 2011 г.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19