ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Според японските закони от производителите на авариралите реактори на АЕЦ “Фукушима-1” не може да се търси съдебна отговорност.

21.07.2016

Японски съд отхвърли колективен иск към производителите на ядрените реактори, монтирани в АЕЦ „Фукушима-1“, за компенсации за щети след аварията в централата през 2011 година.

 

Сред компаниите ответници са били японските Toshiba, Hitachi и американската GE.

Колективният иск, под който са се подписали 3800 души от Япония и от 32 други държави, имаше основно за цел да получи символична компенсация от производителя на оборудването за централата.

В съответствие с японското законодателство, доставчиците на оборудването за АЕЦ, като правило, се освобождават от искания за компенсации в случай на авария, в резултат на което практически цялата отговорност носят операторите на централите.

Ищците твърдяха, че компаниите производители на оборудването на АЕЦ не са успели да направят необходимите подобрения на системите за безопасност на реакторите в АЕЦ „Фукушима-1“, където на 11 март 2011 г. стана ядрена авария.

Операторът на централата Tokyo Electric Power вече се сблъсква с масови съдебни искове и разходи за компенсации.

Подробности на: http://www.atomic-energy.ru/news/2016/07/20/67647

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари