ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Индия – До дни се очаква разрешение на регулатора за енергиен пуск на втори енергоблок на АЕЦ “Куданкулам”

21.07.2016

Индийската корпорация по ядрена енергия очаква в близките дни да получи разрешение от Индийския ядрен регулатор (AERB) за енергиен пуск на Втори енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“.

 

Централата се строи с участие на руската група компании ASE.

„На 18 юли във Втори енергоблок на централата бе успешно завършена програмата по физически пуск на енергоблока. Това е важен етап. Програмата бе изпълнена в предвидените срокове.
В близките дни се очаква получаване на разрешение за енергийно стартиране от Индийския ядрен регулатор“, заявиха от ASE.

Следващата задача е достигане на етапа на енергиен пуск и началото на тестовете и проверките на мощността.
Началото на физическия пуск на Втори енергоблок бе на 11 май 2016 година, когато след подготвителните дейности в реактора бе поставена първата горивна касета. Общо в реактора бяха заредени 163 топло-отделящи сборки (ТОС).

На 10 юли 2016 г., след получаване на разрешение от Индийския регулатор (AERB), бе достигнато минимално контролируемо ниво на мощност.
Всички дейности се изпълняваха от индийските специалисти с техническата подкрепа на експертите от „Росатом“.

 

За справка

В основата на изграждането на АЕЦ „Куданкулам“ стои проект за енергоблокове с ВВЕР-1000. Основен проектант е АО „Атоменергопроект“, техническо съдействие оказва АО „Атомстройекспорт“.
Клиент е Индийската корпорация по ядрена енергия
– NPCIL.

Източник: http://www.rosatom.ru

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19