ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


След опита за преврат – Проектът АЕЦ “Аккую” има за Турция приоритетно значение, важно е той да се реализира – Бинали Йълдаръм

18.07.2016

Турската република ще направи всичко, за да възстанови и реализира проектите с РФ, в частност, по строителството на АЕЦ „Аккую“, който има за Турция приоритетно значение, заяви пред журналистите премиерът на Турция Бинали Йълдъръм.

 

 

“За Русия и Турция е важно да се възстановят и реализират проектите по газопровода “Турски поток”, изграждането на АЕЦ „Аккую“, а също така да се обърне внимание на възможността за увеличаване на туристическия поток към курортите на нашата страна на руските граждани и в Русия на наши съотечественици. Това лято не бива да бъде загубено за туризма”, каза министър-председателят.

“Изразяваме увереност, че в най-скоро време сътрудни1чеството по тези направления ще бъде възстановено. Икономическите процеси за известно време бяха прекъснати, но сега настъпи време да ги възстановим в пълна степен”, заключи той.

 

За справка

Междуправителственото споразумение между РФ и Турция за сътрудничество в сферата на строителството и експлоатацията на на атомната електроцентрала на площадката „Аккую“ в района на град Мерсин в южната част на европейска Турция бе подписано през 2010 година. Проектът за първата турска АЕЦ включва 4 блока с реактори тип ВВЭР. Мощността на всеки от енергоблоковете е по 1200 MW. Стойността на проекта възлиза на около 20 милиарда долара.

По-рано беше съобщено, че проектната компания за изграждане на АЕЦ „Аккую Нуклеар“ планира през 2016 година да получи лицензия за производство електроенергия от бъдещата централа. Лицензията за строителството на АЕЦ се очаква да бъде получена през 2018 година. Също през 2018 година се планира фактически да започне строителството – изливане на “първият бетон”.

Източник: http://www.oilru.com/news/524553/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19