ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – Първи блок на Хмелницката АЕЦ спешно беше спрян поради повреда в един от парогенераторите

18.07.2016

Украинската компания «Энергоатом» съобщи на журналистите за изключването на първи блок на Хмелницката АЕЦ във връзка с протечка на топлоносител в един от парогенераторите.

 

 

“На 16 юни 2016 година в 12:27 енергоблок №1 на ХмАЕЦ е изключен от енергийната система съгласно подадена заявка във връзка на наличие на протечка в първи парогенератор до 24 юли 2016 година”, се казва в съобщението.

«Энергоатом» подчертава, че втори енергоблок работи в щатен режим, а радиационната обстановка около централата и в град Нетешин “се намира на ниво, съответстващо на нормалната експлоатация на блоковете”.

Общо на Хмелницката АЕЦ в експлоатация са два енергоблока с обща мощност 2 GW. Първи блок е в експлоатация от 1987 година, а втори е много по-нов – 2004 година.

Състоянието на нещата в ядрената енергетика на Украйна отдавна предизвиква сериозна загриженост в специалистите. Става дума за общо износване на оборудването, а също и за опасни експерименти по замяната на руското ядрено гориво с американско.

Протечките между първи и втори контур в парогенераторите не са изключение. Обикновено са предизвикани от нарушаване на херметичността (целостта) на някоя от тръбичките от тръбния сноп вътре в парогенератора. Повредата се открива от автоматичния контрол на активността по втори контур.
Обикновено операторът на централата взима решение съвместно с Централно диспечерско управление за спиране на блока. В такъв случай спирането се счита не за аварийно, а за планово.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19