ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Прототипът на руския блок “АЕЦ на бъдещето” ще бъде сдаден за промишлена експлоатация през септември

13.07.2016

Четвърти енергоблок на Белоярската АЕЦ с реактор на бързи неутрони БН-800, прототип на по-мощните комерсиални “бързи” енергоблокове, които, както се счита, са необходими за развитие на ядрената енергетика на бъдещето, се планира през септември тази година да бъде сдаден за промишлена експлоатация. Това съобщава корпоративният вестник „Быстрый нейтрон“.

 

 

Реакторът БН-800 е опитно-промишлен реактор на бързи неутрони с течнометален топлоносител, натрий.

Четвърти блок с реактор БН-800 започна да произвежда електроенергия през декември 2015 година.

Той трябва да е превърне в прототип на по-мощните промишлени енергоблокове БН-1200. Решение за целесъобразността на изграждането им трябва да се вземе на базата на опита от експлоатацията на БН-800.

Сега четвърти блок е спрян за първия планов ремонт. “Сега предстои да бъде завършен средния ремонт, поставена е задача това да стане предсрочно. След това предстоят изпитания на мощност, атестация на генераторното оборудване и през септември – сдаване за промишлена експлоатация”, пише изданието.

 

За справка

Счита се, че енергоблоковете с реактори на бързи неутрони имат големи предимства за развитие на ядрената енергетика. С тяхна помощ е възможно да бъде затворен ядрено-горивният цикъл, в който за сметка на разширеното възпроизводство на ядреното “гориво” съществено ще да се разшири горивната база на ядрената енергетика. А също така ще се появи възможност за намаляване обемите на РАО благодарение на “изгарянето” на опасните радионуклиди.

Русия е на първо място в света по технологията з изграждане на реактори на бързи неутрони.

Подробности на: http://www.oilru.com/news/523843/

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари