ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Индия – Куданкулам-2 е изведен на МКУ

12.07.2016

На 10 юли 2016 година втори енергоблок на АЕЦ “Куданкулам”, изграждан в Индия с техническото съдействие на групата компании ASE, беше изведен на минимално контролируемо ниво на мощност (МКУ).

 

 

След завършване на всичките необходими мероприятия е започнала управляема верижна реакция, системите за контрол са фиксирали появяването на първите неутрони.

Според думите на вице-президента по проектите в Южна Азия на групата компании ASE Андрей Лебедев: “Това е завършващият етап от физическия пуск на блока. По-нататък енергоблокът ще бъде включен към енергийната мрежа на Индия, което се планира да стане до края на Юли 2016 година”.

“Първи блок на АЕЦ “Куданкулам” работи на проектното ниво на мощност – 1000 MW и стабилно осигурява електроснабдяването на населението в южната част на Индия”.

 

Хронология на физическия пуск

Физическият пуск на втори блок започна на 11 май 2016 година, когато след завършване на всичките подготвителни дейности в реактора беше поставена първата топло-отделяща сборка (ТОС, горивна касета). Общо в реактора са заредени 163 горивни касети.

Всичките дейности са изпълнявани съвместно от руските и индийските специалисти в автоматичен режим, в точно съответствие с графика и спазване на нормите за безопасност.

Разрешението за зареждане е било получено от надзорния орган на Индия (AЕRB) след подробно разглеждане на всичките представени по-рано отчети по безопасността.

Зареждането на реактора на втори енергоблок със свежо ядрено гориво завърши успешно на 19-ти май 2016 година. Работата беше извършена в напълно автоматичен режим за по-малко от седем денонощия – при изпреварване на графика с 4 денонощия.

После беше извършен контрол на зареждането с гориво от инспекторите на МААЕ, след което бе извършено затваряне и уплътняване на реактора.

На 28 юни 2016 година е получено разрешението за излизане на МКУ от индийския регулатор AERB.

 

АЕЦ Куданкулам

Изграждането на централата става по проекта на АО „Атомэнергопроект“ с енергоблокове ВВЭР-1000, който напълно удовлетворява изискванията на съвременните нормативно-технически документи на Русия, МААЕ и е сертифициран за съответствие с изискванията на клуба на европейските експлоатиращи организации (EUR).

АЕЦ “Куданкулам” се изгражда в щата Тамил Наду в Индия в рамките на индийско-руското споразумение от 20 ноември 1988 година и допълнението към него от 21 юни 1998 година.

Генерален проектант е АО „Атомэнергопроект“. Техническо съдействие – АО „Атомстройэкспорт“ (влиза в групата компании ASE). Инвеститор – индийската корпорация по ядрена енергия (NPCIL).

Източник: http://www.atomstroyexport.ru/journalists/press/8b2934804d742efe993d9911c9d6633a

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари