ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


За да намали зависимостта от руския газ ЕС подкрепя ядрената енергетика чрез внедряване на мини АЕЦ – подробности

25.05.2016

Вчера, 24 май, се планираше на заседание на Европейската Комисия да бъде обсъден така нареченият в СМИ стратегически доклад за енергийната политика.

 

 

Проблемът за гарантиране енергийната сигурност не слиза от дневния ред на европейската политика. С разработване на темата се занимава генералната дирекция на научно-изследователското подразделение на Комисията на ЕС. Тя настоява за ускорено изграждане на ядрени генерации в Европа, съобщава Spiegel.

 

Реакцията на ФРГ

Тезите в документа направо обезпокоиха федералното правителство, което се придържа към курса за превръщане на Германия в оазис, освободен от всякакво използване на ядрената енергия. Както заяви вице-канцлерът и министър на икономиката Зигмар Габриел, инициативата на ЕС е абсурдна (http://atominfo.bg/?p=47095). Според мнението му, няма смисъл да се използват стари технологии за получаване на енергия, “това е абсолютно грешен път”. Германия няма връзка с това.

Между другото, документът директно говори за това, че в рамките на ЕС трябва да се определят приоритетите в сферата на енергетиката.

 

Позицията на ЕК

Експертите предлагат да се използват формулираните в стратегическия документ предложения като основа за организиране на по-тясно сътрудничество между страните от ЕС в изследването, развитието, финансирането и строителството на съвременни реактори.

Еврокомисията, както се вижда от публикацията, има намерение да форсира развитието на новите технологии, включително и на мини-реакторите. Първият от тях се планира да заработи в Европа не по-късно от 2030 година, като същевременно осигури на ЕС конкурентоспособност в сегмента на ядрената енергетика.

 

Немската стратегия

Обаче, Германия преследва друга стратегия. Навремето това беше провокирано от чернобилската катастрофа, а преди 5 години аварията на “Фукушима-1” доведе до решението на канцлера Меркел за ускорено излизане от ядрената енергетика и за затваряне на последната немска АЕЦ не по-късно от 2022 година.

Споровете между политиците и обществеността за това, трябвало ли е толкова емоционално и спешно да се извърши “енергетичния обрат” са още живи в Германия и досега. Но остротата на проблема за правителството на Германия се състои в това, че във връзка със стратегическия документ на ЕС се появява още едно важно направление, на което Германия пак стои твърде особено в Европа.

 

Да погледнем истината в очите

“Използването на ядрената енергия е реалност в ЕС, независимо дали това се харесва на критиците или не”, привежда Handelsblatt мненията, изказвани от обкръжението на комисаря по енергетиката и климата Мигел Ариас Канете. Сега в 14 държави от ЕС работят 131 атомни електроцентрали. Нови енергоблокове или вече се строят, или се планират във Франция, Финландия, Унгария, Словакия и в още 6 държави от общността.

 

Ядрената енергетика – политика, екология, икономика

Нито сега, нито в обозримото бъдеще, ЕС обективно няма да може да мине без ядрената енергетика. Политически в Брюксел се аргументират с това, че иначе ЕС няма може да постигне поставената цел – да намали прекомерната зависимост от руския природен газ. На практика задачата за съществено ограничаване енергийните доставки от Русия трудно може да се реализира, но като заплаха се използва от западните партньори за натиск върху “Газпром” при опитите за извличане на отстъпки.

Другият аргумент е, че без ядрената енергетика е невъзможно да се намалят емисиите на парникови газове в атмосферата, което се изисква от задълженията в рамките на Парижкото споразумение по климата.

В крайна сметка, считат в ЕС, Европа се нуждае от изграждане на нови и реконструиране на действащите АЕЦ. За тази цел до 2050 година трябва да се изразходват 450-500 милиарда евро.

Източник: http://en.cyplive.com/ru/news/spiegel-v-evrosoyuze-iz-za-rossii-postroyat-novye-aes.html

Б.Р. До редакционното приключване на материала в СМИ не намерих подробности за разискванията по темата на заседанието на ЕК.

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари