ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


НАТО и ЕС ще подпишат споразумение за отразяване на кибератаки от територията на Русия

26.05.2016

Съвместните дейности ще включват както силов отговор, така и по-мек подход към осигуряване на сигурността.

 

 

На срещата на високо равнище през юли във Варшава между НАТО и ЕС ще бъде подписано споразумение за сътрудничество в борбата с предизвикателствата пред двете организации.

Включително, сред другите заплахи се появяват хакери от Русия, твърди агенция Ройтерс, позовавайки се на информирани източници.

Според източниците на агенцията, съвместното действие ще предостави както силов отговор, така и по-мек подход към сигурността.

Една от най-сериозните заплахи за двете структури представлява навлизането на руските хакери в компютърните мрежи.

„В случай на кибератака от Русия, ние не искаме да прекараме две седмици в обсъждане – кой и какво трябва да направи“ – каза източникът на агенцията и добави “В сферата на отбрана ЕС трябва да работи в тясно сътрудничество с НАТО”.

Членоете на Алианса многократно са свързвали инцидентите в кибернетичното пространство с хакери, работещи, по тяхно мнение, за руското правителство.

Така например, през март тази година, външното разузнаване Естония нарича Русия – най-големият източник на риск за киберпространството на НАТО и Европейския съюз.

През същия месец, германските власти предупредиха за възможна атака в кибернетичното пространство от руски хакери, насочена към енергиен комплекс на страната.

През април тази година между САЩ и руски представители се проведоха разговори, посветени на въпроса за сигурността в киберпространството. Наред с другите неща, страните обсъдиха подписаното през 2013 г. споразумение за мерки за изграждане на доверие в киберпространството.

Източник: http://www.securitylab.ru/news/482294.php

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари