ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Правителството на ФРГ е възмутено от плановете на ЕС за ядрената енергетика

21.05.2016

Плановете на Европейската Комисия за развитието на ядрената енергетика в Европа предизвикаха протест от страна на Германия, съобщава немското списание Der Spiеgel.

 

 Строга критика по този повод изрази министърът на икономиката на Германия Зигмар Габриел.

“Абсурдно е даже да се мисли за предоставяне на нови субсидии за една от най-старите технологии, използвани за производството на електроенергия в Европа. Това би бил абсолютно неправилен път”, заяви политикът, като отбеляза, че този стратегически документ на ЕК е разработен без участието на Германия.

На свой ред, министърът на екологията на ФРГ Барбара Хендрикс, нарече идеята на Европейската Комисия “лишена от разум и безотговорна”.

Тази реакция последва след като ЕК представи проект на документ, предполагащ продължаване на развитието на ядрената енергетика в Европа.

В него се казва, че държавите от ЕС “са длъжни по-тясно да си сътрудничат по въпросите за изследването, разработването, финансирането и строителството на нови иновационни ядрени реактори”, съобщава кореспондентът.

При това основният акцент “трябва да бъде поставен на разработването в най-близко време “на нови технологии за разработване на реактори”, в това число така наречените гъвкави “мини-реактори”, първият от които трябва да влезе в експлоатация преди 2030 година”.

Също в документа се предлага да се подобрят условията за инвестиране в отрасъла.

Предполага се, че документът ще легне в основата на бъдещата политика на ЕС в областта на ядрената енергетика. Докато Германия планира да се откаже от АЕЦ до 2022 година.

Хендрикс отбеляза – “идеята, че с помощта на ядрената енергия може да се спаси климата, не е нищо друго, освен заблуждение”. “Защитата на климата се нуждае от връщане към възобновяемата енергия, а не в запазване на старата и освен това скъпа технология, с използването на която ние обременяваме много поколения след нас”, уверен е министърът.

Все пак ЕК се опита да смекчи възмущението на Германия, като заяви, че става дума за документ предложен само за обсъждане, който е получен от Генералната дирекция по наука и иновации. Предстои въпросът да бъде обсъден с представителите на всички заинтересовани държави – членове на ЕС, добавя Der Spiegel.

Източник: http://rusila.su/2016/05/18/pravitelstvo-frg-vozmushheno-planami-es-po-yadernoj-energetike/

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари