ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Бил Гейтс иска да работи с Росатом

08.03.2012

  Американските специалисти осъзнаха, че бъдещето на ядрената енергетика е в реакторите на бързи неутрони.

 

   Основателят на корпорацията Майкрософт Бил Гейтс е проявил интерес за сътрудничество с държавната корпорация “Росатом”, се съобщава в блога и.  

   Той е съсобственик на младата компания TerraPower, която се занимава с разработване на мини-реактори от 300 до 1000 КW. Те трябва да работят на бързи неутрони.

   След ръководството на Росатом и американските специалисти осъзнаха, че бъдещето на ядрената енергетика (и на енергетиката изобщо) е на реакторите с бързи неутрони (РБН). А създаването на такъв тип реактор ще им осигури лидерство в сферата на ядрените технологии.

   TerraPower има намерение да инвестира в разработването и строителството на РБН модулен тип с малка мощност и гражданско предназначение.

   Това значи, че държави, които нямат АЕЦ, могат да получат готови (до ключ) малки ядрени енергийни установки. Предвижда се след изработване на ресурса си (30 години) блоковете да се връщат на производителя.

   Горивото за новите реактори (уран-238 и плутоний) може да се получава след преработката на ОЯГ от съвременните АЕЦ – затваряне на горивния цикъл. По този начин, действащите атомни електроцентрали ще се превърнат в източници на гориво за новите, което извежда ядрената енергетика на ново ниво.

   Днес Русия е единствената държава с действащ промишлен енергиен реактор на бързи неутрони. БН-600 работи в Белоярската АЕЦ. Там се строи блок с реактор БН-800 и се разработват проекти за нови.

   Точно затова Гейтс е заинтересован от сътрудничество с Росатом.

 

Източник: nanonewsnet.ru

 

За любознателните:

  Блокът с реактор БН-600 (сега електрическата мощностт е форсирана до 630 MW), е пуснат в експлоатация още в съветско време, през 1980 година. След повече от 30 години, действащите енергийни  реактори от този тип по света са по-малко от пръстите на едната ръка. Както тогава, така и сега, този тип реактор се счита за най-перспективен (четвърто поколение).

   Предлагам ви няколко снимки от централата.

 

  БЩУ – тук успешно са адаптирани цифровите технологии с аналоговите контролно-измерителни прибори

Централна (реакторна) зала

   Реакторът БН-600 е под защитния кожух

Машинната зала

 

08.03.2012

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари