ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Areva са констатирани нарушения при производството на корпуси за енергийни ядрени реактори

10.05.2016

Надзорният орган по ядрена безопасност на Франция (ASN) е открил нови нарушения при производството на компоненти за френските ядрени реактори.

 

 

Проблемите са били открити след анализ на производствените процедури на завода за производство на корпуси за ядрени реактори Creusot, който е собственост на компанията Areva.

Станало е ясно, че някои от отчетите по производството и контрола на качеството в този завод е възможно да са били фалшифицирани.

ASN е предписал на Areva да представи списък на съответните компоненти, които се произвеждат в този завод, и анализ за възможното им влияние върху безопасността на френските АЕЦ.

Преди година бяха открити отклонения в химическия състав на стоманата за корпуса на експерименталния ядрен реактор от трето поколение EPR, които намаляват неговата здравина. Окончателният доклад по тестването на корпуса на новия реактор ще бъде готов до края на 2016 година.

 

За справка

Европейският реактор EPR с вода под налягане беше разработен от AREVA на базата на френско-германски технически проекти. Както твърдят разработчиците, в сравнение с реакторите от предишните поколения при EPR е намалена възможността за възникване на аварии, увеличена е рентабилността му за сметка на повишаване на електрическата мощност до 1600 MW и по-икономичното използване на горивото.

Обаче изграждането на енергоблокове с реактора EPR се сблъска с множество проблеми. До този момент в света няма завършен нито един такъв енергоблок – нито на АЕЦ “Фламанвил” във Франция, нито на АЕЦ “Олкилуото” във Финландия. Сроковете за завършването им неведнъж се отлагаха, а стойността им силно се увеличи.

Източник: http://vk.com/energo_public?w=wall-52335707_7467

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари