ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ЦНИИТМАШ, съвместно с БАН извършва дейности по продължаване на ресурса на блокове №5 и №6 на АЕЦ «Козлодуй»

15.04.2016

Завърши първият етап от дейностите по разработването и предаването на методиката за ултразвуков контрол на роторите на турбините. (всеки енергоблок има по една турбина и един турбогенератор б.р.)

 

 

Методиката е предназначена за извършване на оценка на заваръчните съединения и е призвана да осигури продължаване на срока за експлоатация (ПСЕ) на роторите на турбините К-1000-60/1500-2.

Проектният срок за експлоатация на енергоблокове №5 и №6 тип ВВЭР-1000 е 30 години. Българските колеги своевременно са се заели с дейностите по удължаване на ресурса на тези блокове и се обърнаха към ЦНИИТМАШ.

По време на посещението и обсъждането на сътрудничеството специалистите от ЦНИИТМАШ проведоха редица срещи с колеги от Института по Механика и Института по Металознание на БАН.

На финалната среща с Президента на Българската Академия на Науките академик Стефан Воденичаров бяха маркирани основните аспекти на сътрудничеството, които са залегнали в основата на проекта за договор за съвместни дейности по удължаване на ресурса на блокове №5 и №6.

ЦНИИТМАШ вече е подготвил договора и го е изпратил за съгласуване с българската страна.

Източник: http://cniitmash.ru/mediacenter/novosti/czniitmash-vedet-rabotyi-po-prodleniyu-resursa-blokov-%E2%84%965-i-%E2%84%966-na-aes-kozloduj.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари