ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ехо от форума “Северно измерение” – Росатом реализира АЕЦ „Ханхикиви – 1“ във Финландия в строго съответствие с графика

09.04.2016

Руската държавна корпорация „Росатом“ реализира проекта за строителство на АЕЦ „Ханхикиви – 1“ във Финландия в строго съответствие с графика. Сега се извършват дейности по подготовката на площадката. Въвеждането й в експлоатация е планирано за 2024 г. Това заяви първият заместник генерален директор на „Росатом“ Кирил Комаров по време на Седмия международен форум „Северно измерение“ в Санкт Петербург.

 

 

Движението „Северно измерение“ е проект на Европейския съюз и разглежда въпросите за развитието на Северозападна Русия, регионите на Балтийско море, Северна Европа и Арктика.

„Росатом“ има успешен опит от многогодишното си сътрудничество с държавите от региона. Ярък пример се явява финландската АЕЦ „Ловиса“, построена преди 35 години благодарение на сътрудничеството между руски и финландски специалисти. Централата е една от най-ефективните в света. Според Комаров, корпорация „Росатом“ е готова да внесе съществен принос при създаване на оптимална енергийна кошница в региона, осигуряваща екологична устойчивост и намаляване на емисиите от въглероден двуокис в атмосферата.

 

Освен участие в строителството на АЕЦ „Ханхикиви-1“, „Росатом“ реализира и проекта за Балтийската АЕЦ в Калининградска област, която, както финландската централа, се изгражда по най-безопасните ядрени технологии от поколение „ 3 плюс“.

„Балтийската АЕЦ е първи проект на „Росатом“, изграждан на територията на Русия и открит за участие на чуждестранни инвеститори. Актуалната концепция на проекта предвижда експорт на до 100% от мощностите на централата в страните от Балтийския регион. Виждаме голямо поле за партньорство както в инвестиционната сфера при създаването на АЕЦ и цялата необходима инфраструктура, така и в областта на продажбата на електроенергия“, заяви Комаров на пленарно заседания на „Северно измерение“.

От гледна точна на усвояването и развитието на арктическия регион, интерес представлява руският проект за АЕЦ с малка мощност. В тази област „Росатом“ има уникален опит – в Чукотка вече 40 години работи единствената в зоната на вечен студ ядрена централа – Библинската АЕЦ, с реактори с малка мощност.

„Росатом“ завършва и строителството на първата в света плаваща ядрена АЕЦ „Академик Ломоносов“, която може да реши проблема за осигуряване на надежден и достъпен източник на електроснабдяване и топлоснабдяване в арктическия регион.

В хода на работата на форума участниците отделиха особено внимание на осигуряването на ядрената и радиационна безопасност в района на Арктика и Северна Европа. „Росатом“, заедно с чуждестранните си партньори, вече две десетилетия реализира програма за утилизиране и привеждане в екологично безопасно състояние на така наречените обекти от „ядреното наследство“.

Благодарение на програмата „Глобално партньорство“ бе осигурена утилизацията в Мурманска област на 120 атомни подводници, изведени по-рано от експлоатация. В рамките на руската федерална програма бяха събрани от приарктическите територии и утилизирани близо  500 радиоизотопни термоелектрически генератори (РИТЭГ) – специални генератори, които работят на базата на радиоактивен източник.

„Русия, както и другите държави, влизащи в движението „Северно измерение“, счита този регион за свой дом. Убедени сме, че мирният атом може да стане източник, който ще напълни този дом с топлина и светлина и ще помогне за процъфтяването на всичките му обитатели“, заяви още Комаров.

Подробности на: http://www.rosatom.ru/journalist/news/fdc183004c51019491c4b522c9d42636

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари