ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ЕК одобри изграждането на АЕЦ в UK от компаниите EDF и CGN

15.03.2016

Европейската Комисия одобри сделката между EDF и Chinese General Nuclear Power Group (CGN) за строителството на атомната електроцентрала Hinkley Point C във Великобритания.

 

 Това съобщиха от Комисията на 10 март 2016 година.

Френската компания EDF и китайската CGN подписаха споразумение за сътрудничество в изграждането на централата в средата на октомври 2015 година.

След като разгледа планираната сделка, ЕК приема, че постигнатото споразумение няма да попречи на конкуренцията при доставките на електроенергия във Великобритания.

През 2013 година беше подписан документ, предвиждащ участие на китайски държавни компании в изграждането на няколко АЕЦ във Великобритания.

Правителството на Великобритания подкрепи участието на CGN като инвеститор в изграждането на АЕЦ Hinkley Point C в град Самърсет (Somerset), а също одобри участието на компанията в обслужването на централата като оператор.

Наред с този проект, тогава се разглеждаха проекти в град Бредвел, графство Есекс, а също и проекта на компанията NuGen.

АЕЦ Hinkley Point C  се планира да бъде завършена до 2025 година.

Съгласно споразумението, със строителството ще се занимава EDF, а CNG има намерение да финансира 30% от общата стойност на проекта, която е 24 милиарда фунта.

 

За справка

В рамките на стратегията за изграждане на икономическия пояс «Пътят на коприната» Китайската държавна ядрена корпорация (CNNC) планира до 2030 година да построи 30 ядрени енергоблока извън пределите на страната.

CNNC е сключила споразумения за сътрудничество с Аржентина, Бразилия, Египет, Великобритания, Франция и Йордания.

Източник: http://neftegaz.ru/news/view/147064

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари