ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Компания на Росатом обяви конкурс за изработване на турбогенераторната установка за АЕЦ „Ханхикиви-1″

13.03.2016

АО „Атомкомплект“ (влиза в държавната корпорация «Росатом») обяви конконкурс за правото да произведе и достави комплектна турбогенераторна установка за АЕЦ „Ханхикиви-1″, която да бъде произведена във Финландия с участието на Русия, следва от сайта за държавни поръчки на Росатом.

 

 

Турбогенераторната установка е един от основните агрегати на енергоблока на всяка АЕЦ. В нея се извършва преобразуване на енергията на парата, произвеждана от реакторната установка, в електроенергия.

Клиент е генералният доставчик на оборудване за АЕЦ „Ханхикиви-1″ RAOS Project Oy (дъщерна компания на влизащата в Росатом компания „Русатом Энерго Интернешнл“).

Резултатите от постъпването на предложенията в първия етап на конкурса ще се обявят не по-късно от 15 април тази година.

 

За справка

Международното подразделение на държавната корпорация „Росатом“ – компанията „Русатом Оверсиз“ (преобразувана в „Русатом Энерго Интернешнл“) и клиетът за изграждане на централата компанията Fennovoima през 2013 година подписаха договор за изграждане на АЕЦ „Ханхикиви-1″. През 2014 година руската страна получи 34% от проекта.

Централата ще бъде построена с руски реактор ВВЭР-1200 по проекта АЭС-2006. Планира се производството на електроенергия да започне през 2024 година.

През декември 2014 година Парламентът на Финландия одобри този проект, а през юни 2015 година Fennovoima подаде заявка за получаване на лицензия за строителството на централата.

През януари 2015 година правителството на РФ внесе проекта за изграждане на АЕЦ „Ханхикиви-1″ в списъка на инфраструктурните проекти, съфинансирани от Фонда за национално благосъстояние (ФНБ). Максималният обем средства от ФНБ, насочени за реализацията му, представлява еквивалента на 2,4 милиарда евро в рубли, но неповече от 150 милиарда рубли.

Както обяви Сергей Кириенко – икономическият ефект за Русия от реализирането на проекта за АЕЦ „Ханхикиви-1″, се очаква да бъде 17,5 милиарда евро.

Източник: http://www.mngz.ru/oil-gas-energetics/1733216-kompaniya-rosatoma-zakazala-izgotovlenie-turbogeneratornoy-ustanovki-dlya-aes-hanhikivi-1.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари