ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росатом – новата ядрена двигателна установка ще съкрати полета до Марс до 1,5 месеца

04.03.2016

Ядрената енергийна двигателна установка, която се създава в РФ съвместно от Росатом и Роскосмос, ще позволи да се долети до Марс за изключително кратък срок – около 1,5 месеца, съобщи генералният директор на Росатом Сергей Кириенко.

 

 

“Със сегашните космически двигатели може да се стигне до Марс за година и половина без възможност за обратно връщане и без възможности за маневриране – космическите апарати сега еднократно се ускоряват и по-нататък летят по траекторията си (с 1-2 минимални корекции – б.р.)”, каза Кириенко в сряда на заседание на Съвета на Федерацията.

“Установката с ядрен двигател ще позволи да се долети до Марс за месец, месец и половина и да се върне обратно, доколкото запазва възможностите си за маневриране”, отбеляза ръководителят на Росатом.

 

За справка

От 2010 година насам в Русия съвместно от предприятията на Росатом и Роскосмос се изпълнява проект, който няма аналог в света, за създаване на транспортно-енергиен модул на базата на енергийно-двигателен модул от мегаватен клас.

В състaва на реакторната установка влизат ядрен реактор и системи, които са необходими за производство на топлина, а също и за управление и защита на реактора.

Целта на проекта е да осигури водещите позиции на Русия в разработването на високоефективни енергийни комплекси с космическо приложение, качествено повишаващи функционалните им възможности.

Техническите решения, заложени в концепцията на транспортно-енергийния модул, позволяват да се решава широк спектър от космически задачи, включително програми за изследване на Луната и изследователски мисии към далечни планети за създаване на тях на автоматични бази.

По-рано имаше съобщения, че през 2018 година Росатом ще представи опитен образец на ядрения реактор за тази енерго-двигателна установка.

Източник: http://ria.ru/atomtec/20160302/1382953983.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари