ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Чехия – На АЕЦ “Темелин” ще се тестват 6 горивни касети на Westinghouse

01.03.2016

На 29 февруари „Уестингхаус Електрик Къмпани“ обяви, че компанията е избрана от CEZ (Република Чехия) да достави шест тестови горивни касети (Lead Test Assemblies (LTAs)), които да се монтират в АЕЦ „Темелин“.

 

 

Подписаният договор е в съответствие със стандартите за лицензиране и развитие в отрасъла, касаещи внедряването на нов тип ядрено гориво в действащи реактори.

АЕЦ „Темелин“ понастоящем работи с ядрено гориво с уникална конструкция. Поради тази причина, в рамките на две години ще се проведат внимателни тестове, които да докажат безопасната експлоатация на централата с използване на новото ядрено гориво и възможността за съвместна експлоатация на новия тип ядрено гориво с типа гориво, което в момента се използва в централата.

Като световен лидер в доставките на ядрено гориво, „Уестингхаус“ има богат опит в реализирането на подобни програми за поетапен преход към експлоатация на ново гориво. Компанията очаква с нетърпение да работи съвместно с CEZ за стандартизиране и лицензиране на този нов продукт. Според условията на подписания договор, който ще се изпълнява от „Уестингхаус Електрик Швеция“, „Уестингхаус“ ще произведе тестовите горивни касети в своя завод във Вестерос, Швеция.

Както е посочено в Европейската стратегия за енергийна сигурност на Европейската комисия, приета през май 2014 година, „…е необходима диверсификация на доставчиците на горива за всички оператори на електроцентрали“.

 

 

 

Взимайки предвид стратегията на Европейската комисия, старши вицепрезидентът на „Уестингкаус“ за отдел „Производство на ядрено гориво и елементи“ Хосе Еметерио Гутиерез (Vice President, Nuclear Fuel and Components Manufacturing José Emeterio Gutiérrez) заяви: „Решението на CEZ да стартира LTA програма за своята АЕЦ „Темелин“ е от изключително значение. То показва сериозното отношение на CEZ към предприемането на мерки за повишаване на сигурността на доставките и диверсифициране на източниците на ядрено гориво. Вярваме също така, че новоподписаният договор отразява убедеността на CEZ във високото качество, надеждността и конкурентните предимства на ядреното гориво за реактори с технология ВВЕР-1000, което се произвежда от „Уестингхаус“.“

Към настоящия момент в ЕС има 131 атомни електроцентрали, над 60% от които са базирани на технологии на „Уестингхаус“ (американски или европейски проекти).

В пет държави (България, Чехия, Финландия, Унгария и Словакия) има в експлоатация ядрени реактори с руски проект (четири реактора от типа ВВЕР-1000 и четиринадесет от типа ВВЕР-440 ), които към настоящия момент са 100% зависими от доставките на ядрено гориво от Русия (в някои случаи тези реактори допринасят за 52% от генерираната електроенергия в съответните страни).

През декември 2014 г. „Уестингхаус“ и „Енергоатом“, украинският оператор на атомни електроцентрали, се споразумяха за увеличаване на доставките на ядрено гориво за украинските АЕЦ с технология ВВЕР-1000. Многобройните инспекции, проведени в Украйна през последните години, доказват, че ядреното гориво, доставено от „Уестингхаус“ е надеждно и ефективно, не са отчетени никакви отклонения от заложените технически изисквания и неговата експлоатация не води до никакви проблеми. През 2016 г. „Уестингхаус“ ще направи пет нови доставки на ядрено гориво за ЮУАЕЦ и ЗАЕЦ.

 

За справка

„Уестингхаус“ е глобален доставчик на ядрено гориво за реактори с вода под налягане (PWR), включително за реактори, проектирани с руска технология ВВЕР, както и за кипящи реактори (BWR) и усъвършенствани реактори с газово охлаждане (AGR).

Компанията доставя ядрено гориво за 144 централи в целия свят, 66 от които са в Европа, и има 10 завода за производство на ядрено гориво в света, включително два в Европа: Springfields Fuels Limited в Престън, Великобритания, и „Уестингхаус Електрик Швеция“ във Вастерос, Швеция.

Източник: http://www.westinghousenuclear.com/About/News/View/Westinghouse-to-Supply-VVER-1000-Fuel-Assemblies-for-Temelin-Nuclear-Power-Plant

Б.Р. И четирите блока с ВВЕР-1000, които се експлоатират в ЕС (АЕЦ Темелин и АЕЦ Козлодуй) работят с горивни сборки ТВСА. Горивото, разработено и внедрявано на украинските АЕЦ, е на базата точно на този тип касети. Така, че всичко е въпрос на политическо решение, което явно е станало с Чешката Република.

Подходът за 2-годишен тестов период на съсвместна работа на руско и американско гориво, според мен, е правилен. В Украйна на принципа „страх  – лозе пази“ активните зони на реакторите се зареждат само с еднотипни касети, което е далеч от прокламираната диверсификация.

На АЕЦ „Козлодуй“ предстои замяната на ТВСА с ТВСА-12 във връзка с увеличаване на топлинната мощност на РУ до 104%. Такива касети няма в номенклатурата на Westinghouse, но политиците са склонни да мислят ирационално. Очаквам засилен политически натиск, ако вече не е започнал. Ще поживеем и ще видим.

Tags: , , ,

2 Responses to Чехия – На АЕЦ “Темелин” ще се тестват 6 горивни касети на Westinghouse

 1. TSO on 01.03.2016 at 8:45

  Темелин работи с гориво ТВСА-Т, което е с по-висока стойност на хидрвлично съпротивление. Това го прави съвместимо с ТВСА-12, както и с ТВС-WR. В Украйна зоните са с ТВСА, и желанието там е за цялостно преминаване на ТВС-WR.

  Уестингхаус не би следвало да срещнат сериозни проблеми в Темелин със съвместната работа на горивата.

  • Красимир Христов on 01.03.2016 at 16:00

   Понеже не съм специалист по въпроса се обърнах към моя добър приятел, знаещ и можещ в областта на ядреното гориво и СВРК на украинските АЕЦ – Александр Биков. На въпроса ми относно разликата между горивните касети ТВСА-12, ТВСА-Т и ТВСА-WR получих следния отговор:
   По тому, что будут амеры ставить на Темелин, информации пока нет. Если речь идёт о ТВС-WR, которые сейчас эксплуатируются на ЮУАЭС-3, то это безуголковая кассета с очень заметно большим гидросопротивлением, чем обе тобой упомянутые сборки.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари