ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – Четвърти блок на АЕЦ “Такахама” излезе на МКУ

28.02.2016

Рестартирането на реактора на четвърти блок на японската АЕЦ «Такахама» в префектура Фукуи премина успешно.

 

 

Както съобщава ТАСС, позовавайки се на компанията-оператор на централата Kansai Electric Power, в активната зона на реактора на четвърти блок започна устойчива верижна реакция.

Очаква се в скоро време енергоблок №4 на АЕЦ «Такахама» да започне да произвежда електроенергия, обаче преди въвеждането му в търговска експлоатация трябва да се извършат многобройни проверки и изпитания.

По този начин, сега в Япония действат четири реактора – два енергоблока на АЕЦ «Сендай» в префектура Кагосима бяха рестартирани още през миналата година, а трети реактор на АЕЦ «Такахама» – в началото на тази година.

Рестартирането на четвърти енергоблок на АЕЦ «Такахама» беше предшествано от инцидент, при когото от системата за охлаждане са изтекли минимум 34 литра радиоактивна вода. Активността и е била няколко пъти по ниска от нормата. Компанията-оператор на АЕЦ подчертава, че произшествието не е оказало никакво влияние на околната среда.

 

За справка

АЕЦ “Такахама” се намира в град Такахама, район Ои, префектура Фукуи, Япония. Атомната електроцентрала има четири енергоблока, работещи с вода под налягане (PWR), тип M 3-loop производство на  Mitsubishi, с мощност 2x826 MW и 2x670 MW.

Източник: http://www.seogan.ru/201602277078/perezapusk-chetvertogo-energobloka-aes-takaxama-v-yaponii-proshel-uspeshno.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари