ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


30 години след Чернобил – Европейските трюфели са чисти от радиоактивни изотопи

28.02.2016

Биолозите са анализирали съдържанието на европейските трюфели, събирани в горите на Централна и Западна Европа, и не са намерили следи от Cs137, изхвърлен преди 30 години по време на аварията на Чернобилската АЕЦ, се казва в статия, публикувана в списание Biogeosciences.

 

 

Според разказа на Улф Бунтген от федералния изследователски институт на Швейцария в Бирменсдорф, Cs137 притежава достатъчно дълъг период на полуразпад, около 30 години, и добре се усвоява от организмите на животните, растенията и гъбите, което го прави един от най-опасните радионуклиди за здравето на човека и всичките останали живи същества.

С помощта на няколко специално обучени кучета, учените са извършили десетки експедиции в различни ъгълчета на Европа, където растат така наречените Бургундски трюфели (Tuber aestivum), един от най-разпространените видове на тези гъби.

За 4 години търсене учените са успели да съберат само 82 образци от тези редки гъби на територията на Швейцария, Германия, Франция, Италия и на редица други европейски държави. За тяхна изненада, нито един екземпляр от тези трюфели не е съдържал Cs137 . Съдържанието му е било до 2 Bq/kg, което е 300 пъти по-малко от максимално допустимите стойности.

«Ние бяхме много приятно удивени от това, че всички екземпляри гъби, които успяхме да съберем, съдържаха съвсем незначителни концентрации на Cs137. Разбира се, избраният от нас метод за търсене на трюфели не е идеален и не покрива цяла Европа, все пак можем да направим някои предварителни оценки», заяви Бунтген.

Засега учените не знаят, как трюфелите са избегнали замърсяването с цезий, и характерно ли е подобно поведение на гъбите, които растат в Беларус, централна Австрия и в Русия – в районите, подложени на максимално замърсяване.

По време на аварията на четвърти блок на Чернобилската АЕЦ на 26 април 1986 година в атмосферата са били изхвърлени, наред с другите радионуклиди, 24 килограма Cs137 , разпръснат над почти цяла Европа, Източен Беларус, Украйна и западна Русия. Следи от него се наблюдават в почти всички държави от Централна и Източна Европа и до днес.

Източник: http://www.strf.ru/material.aspx?CatalogId=222&d_no=116652#.VtBJOUAgpIg

Б.Р. – Актуалните към момента изкупни цени за килограм бели пресни трюфели са – от 1200 до 1800 евро. Черните са значително по-евтини – от 350 до 650 евро за килограм.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари