ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В зоната на Чернобилската АЕЦ се планира изграждане на биосферен резерват

27.02.2016

По случаи на 30 годишнината от аварията на Чернобилската АЕЦ Украйна планира да създаде в забранената за пребиваване зона радиоложки биосферен резерват с обща площ от 22,7 хиляди декара.

 

 

За това съобщи изпълняващата задълженията на министъра на екологията и природните ресурси Анна Вронская.

Тази идея беше съобщена още преди 2 години, но така и не беше реализирана.

«Във връзка с отбелязаването на 30-годишнината от Чернобилската трагедия през тази година ние предприемаме всички мерки, за да бъде колкото е възможно по-скоро издаден указ на Президента за създаване на Чернобилския радиоложки биосферен резерват. Ние се надяваме, че ще успеем до 26 април. Подготвителната дейност вече е завършена, очакваме стъпките на президентската администрация», цитира думите на Воронская агенция УНИАН.

Създаването на резервата е заради изпълняването от Украйна на изискването на ЕС за увеличаване на териториите на резерватите до 15%. Сега тяхната площ е от порядъка на 6%.

Украинското правителство още през миналия век започна реорганизация на Чернобилската зона в туристически обект. През 1995 година беше създадена Агенцията за информация, международно сътрудничество и развитие „Чернобыльинтеринформ“ – държавно предприятие на министерството на Украйна по въпросите на извънредните ситуации и защитата на населението от последствията на Чернобилската катастрофа. Една от целите на агенцията беше и организиране на посещения в Чернобилската забранена зона. През 2010 година правителството прие решение да бъде отворена зоната за всички желаещи. Бяха извършени радиоложки изследвания, направени бяха картограми с нивата на радиацията, на базата на които бяха формирани маршрутите в зоните за посетители.

Заключенията от изследванията показват, че на териториите в които влизат определените маршрути в 30-километровата зона може да се пребивава до 4-5 дни без увреждане на здравето, но в 10-километровата зона това пребиваване е ограничено до 1 ден.

Подробности на :

http://tass.ru/obschestvo/2691028

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари