ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – блоковете №№1 и 2 на АЕЦ Takahama на първо разглеждане бяха признати за отговарящи на след-фукушимските стандарти за безопасност

26.02.2016

Регулаторите в Япония на първо разглеждане признаха за съответстващи на новите стандарти за безопасност блокове №№ 1 и 2 на АЕЦ „Takahama„, пише „Asahi Shimbun„.

 

 

Формалното решение ще бъде прието след завършване на периода за събиране на коментари, за когото са определени 30 денонощия, считано от 25 февруари 2016 година.

Текстът на предварителното разрешение (почти 400 страници) е публикуван на сайта на регулиращия орган на страната.

Това ще бъдат 6-ят и 7-ят енергоблокове, който са получили такова разрешение от агенцията по ядрено регулиране (NRA) на Япония.

Те са особени с това, че за първи път такова разрешение се дава на блокове, които са били в експлоатация повече от 40 години.

На двата блока с мощност по 780 MW са монтирани три-кръгови реакторни установки тип PWR. Блоковете са сдадени за търговска експлоатация през 1974-1975 година.

По-рано аналогични разрешения NRA издаде на блокове №№1 и 2 АЕЦ „Sendai“, №№3 и 4 АЕЦ „Takahama“ и №3 АЕЦ „Ikata“. Първите три блока от списъка вече са рестартирани, а пускът на „Takahama-4″ се очаква в близките дни.

Вестникът напомня, че това ще бъде първото предварително разрешение за пускане на блокове по-стари от 40 години.

Регулаторът също трябва да одобри проектите на блоковете и да даде съгласието си за ПСЕ след 40-годишна експлоатация.

След Фукушима в Япония беше прието правило, съгласно което базовият срок за експлоатация на блок не може да бъде повече от 40 години. Допуска се с разрешение на регулатора той да бъде удължен еднократно с 20 години.

При анализа на състоянието на безопасността на блоковете №№1 и 2 АЕЦ „Takahama“ специално внимание е обърнато на състоянието на кабелното стопанство. Общата дължина на кабелите на всеки от енергоблоковете е 1300 километра. Проблемът е в това, че старите кабели не са били негорими. Експлоатиращата организация е заменила 60% от кабелите на блоковете с негорими, а останалите са покрити с огнезащитна изолация.

От гледна точка на защитата от земетресения и цунами на първи и втори блок е било осигурено същото ниво на защита, както и на по-новите трети и четвърти блок.

На следващите етапи от разглеждането регулаторите ще се концентрират върху сеизмиката на блоковете (на етапа на разглеждане на проектите) и на ресурса на оборудването (на етапа на вземане на решение за ПСЕ).

Според мнението на вестника, рестартирането на блокове №№1 и 2 на АЕЦ „Takahama“ ще бъде възможно не по-рано от есента на 2019 година.

Източник: http://atominfo.ru/newsm/t0727.htm

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19