ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


EDF – Електроенергийният пазар на ЕС е устроен погрешно

26.02.2016

Енергийният пазар на Европейския Съюз е устроен неправилно и трябва да бъде изменен. С такъв призив излезе президентът на EDF Жан-Бернар Леви (Jean-Bernard Levy).

 

 

Механизмите ги няма

“Ние не трябва да си крием главите в пясъка. Пазарът на електроенергия в Европа не работи както трябва.”, заяви Леви по време на презентацията на финансовите резултати на EDF за миналата година, организирана на 16 февруари.

Основната претенция на мениджъра се състоеше в следното. Приетият в Европа модел на енергийния пазар дава на EDF и на другите генериращи компании възможност само да покриват текущите си разходи.

За някави инвестиции в развитието сегашният пазар не позволява даже и да се мечтае.

“Нито една генерираща компания не е способна да инвестира в нови мощности, ако не получава субсидии от обществото”, напомни Леви.

Ръководителят на EDF счита за необходимо срочно да се въведат механизми на плащане за мощност (capacity mechanisms), каквито сега отсъстват в ЕС.

Смисълът на механизмите, за които споменава Леви, е следният. Трябва да съществуват регулаторни условия, чрез които европейските държави биха били уверени в това, че не само сега, но и в бъдеще ЕС ще задоволява достатъчно своите нужди от мощности.

Естествено, в ситуацията, когато генериращите предприятия нямат средства за развитие, да се говори за някакви гаранции за бъдещето е немислимо.

Пример за такъв механизъм може да бъде създаването на стратегически резерв от енергийни мощности. Друг пример е провеждането на пазарни търгове, в хода на които енергетиците биха събирали пари за изграждане на нови мощности, които, от своя страна, биха станали достъпни за пазара.

Най-напред, преди всички, в ЕС по пътя за създаване на механизми за плащане за мощност е Великобритания. Още редица държави са готови да тръгнат след Лондон.

 

Квотите за парникови газове

Втората тема, на която набляга Леви в презентацията си, е въвеждане на порядък с цените на квотите за емисиите на парникови газове.

Стойността на квотите в ЕС в последно време е извънредно ниска и не оказва съществено влияние на пазарите на електроенергия. Според мнението на Леви, тя трябва да е от порядъка на 30-40 евро за тон – тоест, примерно на порядък по-висока, отколкото сегашната пазарна цена.

«Между желанието на политиците и реалното положение на нещата (на пазара за квотите) няма корелация», заяви президентът на EDF.

Леви се надява, че още през тази година в ЕС ще станат „структурни модификации“, насочени към по-нататъшно намаляване на емисиите от парникови газове.

 

Успехите и перспективите

Независимо от сложните условия, френските ядрени енергетици са се справили със задачата за 2015 година, отбелязва Леви.

Атомните електроцентрали във Франция през миналата година са произвели 416,8 TWh електроенергия при план 410-416 TWh.

Компанията се надява на подобен обем производство и през 2016 година. Но да се постигне това ще бъде по-трудно, защото през тази година са очакват по-продължителни ППР, отколкото е обикновено.

В частност, на шест от блоковете трябва да е извършат периодичните (10-годишни) проверки на безопасността. На два от блоковете е планирана замяна на парогенераторите. Освен това, на редица блокове ще се изпълняват дейности по въвеждане на допълнителни дизел-генератори в рамките на програмата по след-фукушимските мероприятия.

Източник: http://atominfo.ru/newsm/t0713.htm

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари