ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


През 2015 година инсталираните мощности на ВяЕЦ в света надминаха тези на АЕЦ

26.02.2016

Мощностите за производство на електроенергия от вятъра в края на 2015 година за първи път в историята надминаха ядрените енергийни генерации.

 

 

Според Глобалния съвет за вятърна енергия тя е достигнала 432,42 GW в края на миналата година, докато глобалната ядрена генерация е била 382,55 GW по данни от 1 януари 2016 г. на Световната ядрена асоциация.

Инсталираните мощности за производство на електроенергия от вятъра в световен мащаб са се увеличили със 17% в сравнение с 2014 година.

Според Глобалния съвет, производственият капацитет на новоизградените вятърни паркове е достигнал рекорд от 63,01 GW, което съответства на близо 60 ядрени енергоблока.

Според Съвета, Китай е водач в класирането със 145,10 GW. След него се нареждат САЩ със 74,47 GW, Германия с 44,95 GW, Индия с 25,09 GW и Испания с 23,03 GW.

Китай официално изпревари Европейския съюз, който е традиционният глобален лидер във вятърния сектор. Но Китай има и най-големия парк от инсталирани електроенергийни мощности в света от 1505 GW, като 80% от електричеството в страната се произвежда от въглища.

Подробности на: http://neurope.eu/article/global-wind-power-surpasses-for-the-first-time-nuclear-energy/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19