ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – подробности за внедряване горивото на Westinghouse

26.02.2016

В рамките на програмата за диверсификация на ядреното гориво за украинските АЕЦ, разработена от «НАЭК «Энергоатом», на Запорожската АЕЦ е доставена първата партида ядрено гориво на компанията Westinghouse.

 

 

При приемането на горивото, произведено в шведския завод Westinghouse Electric Sweden AB, в ЗАЕЦ присъстваха представители на компанията – производител. Входният контрол е преминал без забележки.

 

Внедряването на новото гориво не е елементарна работа

Трябва да се извършат редица изменения на системите на реакторната установка.

Модифициране на системите за вътрешно-реакторен контрол (СВРК). Тази модификация е насочена към осигуряване възможност за експлоатационен контрол на топлоотделящите сборки (горивните касети). Затова, паралелно с дейностите по приемане на горивото в ЗАЕЦ, се проведе съвещание със специалистите от компанията Westinghouse за модифицирането на СВРК.

Дейностите по внвдряване на новото гориво вървят и по други направления. Сега държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна (ГИЯРУ) разглежда техническото решение за внедряване на горивото на Westinghouse на ЗАЕЦ. Очаква се да се получи разрешение от регулиращия орган за зареждане активната зона на реактора на пети блок с горивни сборки на Westinghouse, което е планирано за май 2016 година.

 

Пети блок на ЗАЕЦ е пилотен

Пети енергоблок на ЗАЕЦ е определен за «пилотен», където ще се извършват дейностите по внедряването и опитната експлоатация на новия тип гориво. След това, ако резултатите от опитната експлоатация позволяват, с новото гориво ще бъдат заредени както следва блокове №3, №4 и №1.

 

Подробности за смесената активна зона

На 5 ноември 2015 година представители на Запорожската АЕЦ и компанията Westinghousе подписаха споразумение (http://atominfo.bg/?p=41551 ) за тестване в централата на комплекса BEACON TSM, който е предназначен за неутронно-физични разчети на параметрите на активната зона на реактора, в когото се експлоатира гориво на двама производители.

Поставянето на комплекса BEACON TSM на ЗАЕЦ предшества разширяването на сътрудничеството между Энергоатом и Westinghouse за използване на горивото ТВС-WR на енергоблоковете на ЗАЕЦ.

Както вече бе казано, осигуряването на работата на смесената активна зона на реактора изисква модернизация на системите за вътрешнореакторен контрол. По-рано такава модернизция беше извършена на трети блок на ЮУАЕЦ, в активната зона на когото от 2005 година се експлоатират горивни касети на двама производители – «ТВЭЛ» и Westinghousе. В дейностите по модернизацията на СВРК на енергоблоковете на ЗАЕЦ ще бъде привлечено, както и на ЮУАЕЦ, НПО «Импульс» – Северодонецк.

 

Вместо заключение, или нещо като политика

Енергетиката е водещ отрасъл в страната. От избирането на дългосрочна стратегия за нея зависи развитието на цялата икономика.

Състоянието на горивно-енергийния комплекс в голяма степен предопределя енергийната независимост на страната.

Най-важен принцип за осигуряването й, преди всичко, се явява диверсифицирането на използваното гориво за АЕЦ, което ще позволи на Украйна да избере най-подходящия вариант при най-добрите условия на доставчика.

Източник: http://www.atom.gov.ua/ru/press/nngc/44906-na_zaes_postupila_pervaya_partiya_topliva_westinghouse/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19