ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ирак – откриха изчезналия радиоактивен източник

23.02.2016

Както ви разказах в Ирак се издирваше открднат източник на гама излъчване за дефектоскопия – http://atominfo.bg/?p=44357

 

Властите на Ирак откриха изчезналия през миналата година в южната част на страната радиоактивен източник. Това е съобщил министърът на здравеопазването Адел Хамуд, съобщава телевизия „Ас-Сумария“.

 

 

«Изчезналият радиоактивен източник е намерен със съвместните усилия на отдела за взривни вещества на град Зубейр и управлението за охрана на околната среда на Басра», каза тя.

От министерството уточняват, че радиоактивният източник е бил изоставен на бензиностанцията в Зубейр недалеч от Басра.

«Повреди няма, опсения от радиоактивно замърсяване също», цитира агенция „Reuters“ представителя на министерството .

По-рано „Ас-Сумария“ съобщи, че опасният прибор е изчезнал още през ноември миналата година от склад на турската компания SGS, която работи съвместно с американската група „Weatherford“.

Съгласно съобщението на телевизията, става дума за гама-дефектоскоп с Ir192, който се използва за контрол на заваръчните шевове при изграждане на нефто и газопроводи.

Според ръководителя на департамента по опазване на околната среда на провинцията Басра Ахмед Ханун, «радиоактивното устройство, най-вероятно, е било откраднато при неизяснени обстоятелства».

Той също уточни, че в търсенето е била включена и подвижна радиометрична лаборатория. Също каза, че това е вторият апарат от този тип загубен в Басра. Първият е изчезнал от нефтодобивна установка недалеч от Басра преди няколко години.

Тогава представители на правителството на страната изявиха опасения, че похитените материали могат да се използват да се използват като база за създаване на оръжие, ако попаднат в ръцете на терористичната групировка «Ислямска държава», за направа на «мръсна бомба».

Източник: http://atominfo.ru/newsm/t0695.htm

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари