ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – проблеми с експерименталния реактор на бързи неутрони (РБН) Монджу

27.02.2016

Проблемите с експерименталния реактор Монджу поставят под въпрос плановете за възпроизводство на ядреното гориво.

 

 

Японската енергийна политика се сблъсква със сериозни затруднения през 2016 година, а именно с проблеми, свързани с експерименталния реактор.

Правителството се опитва да разработи промишлен реактор на бързи неутрони, за възпроизводство на ядрено гориво, с цел да се повиши нивото на самоосигуряване на петата по консумация на енергия икономика в света. Сега нивото на самоосигуряване на Япония е 6%.

Бедната на ресурси Япония внася от Канада и други държави всичкия уран необходим за производство на електроенергия от АЕЦ, но търси възможност за самостоятелно производство на ядрено гориво, използвайки реактор на бързи неутрони, който да произвежда повече плутоний, отколкото употребява.

Плутоният може да се използва за обикновените реактори и за реакторите на бързи неутрони чрез смесването му с уран. Сега Япония поръчва на чуждестранни компании да преработват отработилото ядрено гориво (ОЯГ) в уран-плутониев смесен оксид, планирайки в бъдеще да започне преработването у дома. Обаче, проектът на РБН наскоро се сблъска с проблеми, заплашващи спирането му.

През ноември миналата година Комисията по регулиране на атомната енергия предупреди правителството, че трябва да се гарантира безопасността на проблемния реактор Монджу, включително и възможното му затваряне, ако в продължение на 6 месеца не бъде намерен нов оператор.

Монджу – това е експериментален РБН. Правителството е изразходвало над 1 трилион йени (8,2 милиарда долара) по този проект. Но постоянните проблеми с безопасността доведоха до това, че реакторът през по-голямата част от времето е престоявал, откакто беше пуснат през 1994 година.

Комисията по регулиране на атомната енергия разкритикува сегашния оператор, японската агенция по ядрена енергетика, за липсата на сериозен прогрес в осигуряването на безопасността, даже и след като лавината от проблеми доведе до продължителното му спиране.

Министърът на науката Хироши Хазе, който отговаря за проекта, е направил списък на тези, които могат да продължат проекта на РБН. От друга страна, Комисията за регулиране на атомната енергия изказва сериозна загриженост относно съдбата на проекта, защото болшинството от експертите считат, че ще бъде извънредно трудно да се намери заместник на оператора.

Създаването на друг правителствен орган, очевидно, не представлява решение, след като неколкократните опити на правителството да експлоатира реактора Монджу са се провалили. Според мнението на експертите, ще бъде прекалено рисковано да се позволи на частна компания да носи отговорност за експерименталния реактор, където електроенергията се произвежда по по-сложен начин , отколкото в блоковете на лека вода.

Частната енергийна компания няма да разполага с достатъчно знания и опит, още по-малко за РБН, каза пред репортерите Макото Яги, председател на федерацията на електроенергийните компании на Япония, в отговор на въпрос, има ли кой да замени японската агенция по атомна енергия.

Историята на реактора Монджу е изпъстрена с дълъг списък от проблеми, започвайки с големия пожар, предизвикан от изтичане на натрий през 1995 година, което доведе до спиране на проекта до май 2010 година. През август същата година част от манипулатора на устройството за презареждане с гориво случайно е паднала в реактора и досега то е неработоспособно.

Закриването на реактора поради проблеми свързани с безопасността ще означава, че Япония се отказва от развитието на промишлени ядрени реактори на бързи неутрони. Обаче, прекратяването на проекта може да предизвика друг сериозен проблем – натрупване на големи количества плутоний, ако няма РБН работещ на уран-плутониево (MOX) гориво. Такова решение може да засили страховете на международната общност от използването на тези запаси за военни цели.

Представителят на Китай Фу Конг в реч пред Първия комитет на Генералната асамблея на ООН каза, че делящите се материали в Япония са достатъчни за изработване на повече от хиляда ядрени бойни глави.

Федерацията на електроенергийните компании на Япония планираше да се използва такова смесено гориво в 15 “обикновени” реактора с лека вода до края на 2016 година. Планът беше прекъснат след аварията на АЕЦ “Фукушима-1” през 2011 година.

Отказването от РБН поставя под съмнение японския план за преработване на ОЯГ. Задълбочава се безпокойството – какво ще се прави със запасите от това гориво?

Източник: http://topwar.ru/90584-problemy-s-eksperimentalnym-reaktorom-mondzyu.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари