ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – последствията от разлива на радиоактивна вода на АЕЦ „Такахама“ са отстранени, но рестартирането на 4 блок се забавя

22.02.2016

 Рестартирането на четвърти енергоблок на японската АЕЦ «Такахама» е отложено поради протичане на радиоактивна вода от системата за охлаждане.

От Kamsai Electric Power разказаха, че на 21 февруари са били планирани тестове при повишени на температура и налягане в първи контур, а до края на месеца реакторът е трябвало да бъде рестартиран. Но сега тестовете ще се възобновят след 22 февруари.

Последствията от разлива са отстранени. Според предварителната информация, са изтекли не-повече от 34 литра замърсена вода, като съдържанието на радиоактивни вещества в нея е било няколко пъти по-ниско от допустимото, твърдят от компанията.

Сега се извършва повторна проверка на всички системи. Активната зона на реактора на четвърти енергоблок беше заредена с ядрено гориво в началото на този месец.

 

За справка

Централата се намира бв северната част на страната. Събитието е станало на 20 февруари. Продължава изясняването на причините. Заплаха за замърсяване на околната среда няма.

Преди катастрофата на АЕЦ «Фукушима-1» в Япония работеха над 50 ядрени енергоблока. После те бяха спрени за проверка на безопасността. През 2015 година властите в страната признаха блоковете на АЕЦ «Такахама» за отговарящи на новите норми за безопасност.

Източник: http://ecoportal.su/news.php?id=87487

Tags: , ,

One Response to Япония – последствията от разлива на радиоактивна вода на АЕЦ „Такахама“ са отстранени, но рестартирането на 4 блок се забавя

  1. Сергей Смирнов on 22.02.2016 at 10:45

    Стоит отметить, что согласно пресс-релизу KEPCO, происшествие произошло в зоне контролируемого доступа, во вспомогательном здании в помещении, где расположена одна из систем ХВО (возможно, не совсем удачный аналог). Суммарная активность от утечки более чем в 200 раз ниже норм, установленных местным регулятором – NRA.

    На английском (сообщение от 20.02.2016 года по местному времени):
    http://www.kepco.co.jp/english/nuclear_power/t3_4/index.html

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари