ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ са планирали кибератака срещу Иран

21.02.2016

В началото на управлението на президента Барак Обама САЩ са планирали операция с кодовото название Nitro Zeus, в резултат на която е трябвало да бъдат изключени системите за ПВО на Иран, телекомуникациите и важни части от енергийната система на страната.

Това съобщи на 17 февруари The New York Times позовавайки се на подготвяният документален филм и интервюта с военни специалисти, които са участвали в подготовката на програмата.

Този план е бил подготвен в случай на неудачни дипломатически преговори за регулиране на ядрената програма на Иран. Планът Nitro Zeus е бил част от програмата за осигуряване на алтернативна реакция на Обама, освен военната, ако Техеран тръгне срещу САЩ и съюзниците. Планът е предполагал участието на хиляди американски военни и разузнавачи в операцията, пише NYT.

Също американското разузнаване е планирало кибератака на иранския завод за обогатяване на уран Фордо, който се намира край град Кум. Планирало се е тази операция да бъде секретна и президентът да може да я разреши даже при отсъствие на конфликт между САЩ и Иран.

Документалният филм “Нулевите дни” на режисьора Алекс Гибни е бил показан на международен кинофестивал на 17 февруари.

По-рано стана известно, че хакерска група, известна в Twitter с псевдонима @DotGovs, е разсекретила контактните данни на 20 хиляди сътрудници на американското Федерално бюро за разследване (ФБР). Злоумишлениците също са публикували в открит достъп персоналните данни на почти 10 хиляди служители от Министерството за вътрешна сигурност на САЩ. Според изявленията на самите хакери, тази информация те са получили след взлоно проникване в базите-данни на Министерството на правосъдието на САЩ.

Киберпрестъпниците са се похвалили с успехите си в Twitter, заявявайки, че те са успели да заобиколят хитроумните схеми на ФБР и да завладеят конфиденциална информация. В края на съобщението е бил публикуван хаштаг #FreePalestine (Свободна Палестина). По-рано те искаха от САЩ да прекъсне връзките си с Израел.

Сега злосторниците заплашват САЩ с нови кибератаки, които, както твърдят, ще продължат до тогава, докато САЩ не изпълнят всички искания. Последното нападение върху американските специални служби вече се счита за една от най-големите в историята. Според думите на самите хакери, те са успели да похитят около 200 GB данни.

В публикуваните файлове се съдържат имена, длъжности, телефонни номера и адреси на електронната поща на сътрудниците на ведомствата. Същевременно от министерството са заявили, че информацията, която са получили хакерите не е потенциално-опасна.

Източник: http://www.vestifinance.ru/articles/67611

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари