ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


СНИИП изпрати системата за вътрешно-реакторен контрол на четвърти блок на Ростовската АЕЦ

23.02.2016

От производствената площадка на АО „СНИИП“ (влиза в машиностроителния дивизион на Росатом – Атомэнергомаш) е изпратен комплект оборудване, част от системата за върешно-реакторен контрол (СВРК) и комплексен анализ (СКА) за новия четвърти блок на Ростовската АЕЦ.

 

 

Основната задача на изпратеното оборудване е предоставяне на информация за ядрено-физичните параметри на активната зона на реакторната установка, които са необходими за осигуряване на безопасния й режим на експлоатация, управление на енергоотделянето и защита от локални прегрявания в активната зона.

Системите за вътрешно-реакторен контрол и комплексен анализ влизат в състава на системата за контрол и диагностика (СКУД) на реакторната установка.

Оборудването ще функционира съвместно с реактора ВВЭР-1000 на строящия се четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ. Планира се въвеждането в експлоатация на новия блок да стане през 2017 година.

Институтът по приборостроене повече от 50 години разработва и доставя системи за контрол, управление и диагностика за руските АЕЦ в страната и чужбина. Сред реализираните проекти са доставките за втория етап на Ленинградската и Нововоронежската АЕЦ, трети блок на Ростовската и Калининската атомни електроцентрали, а също и на АЕЦ “Куданкулам” в Индия, АЕЦ “Бушер” в Иран и строящата се АЕЦ “Тянван” в Китай.

Източник: http://www.mngz.ru/economy/1673801-sniip-postavil-sistemu-vnutrireaktornogo-kontrolya-na-chetvertyy-energoblok-rostovskoy-aes.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари