ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Себестойност на електропроизводството съгласно отчетите на Международната Енергийна Агенция (IEA)

21.02.2016

На всеки пет години излиза отчет на Международната Енергийна Агенция (IEA), който обхваща всички аспекти защото организацията:

Контактува на държавно ниво със страните участници за получаване на точни данни;

Привежда структурата на себестойността на електроенергията според вида на разходите (което позволява да се отчетат, например, дотациите);

Има най-голям авторитет в областта на енергетиката.

 

Понеже себестойността е различна и според електроцентралите и в зависимост от стойността на заемните средства за строителството им (лихвата варира 3% до 10%), логино е да се обозначава диапазонът на стойностите за всяка страна. Субсидиите и данъците за въглеродните емисии не са включени.

На първо място се потвърждава динамичността на отрасъла, като през последните години ситуацията действително се е изменила кардинално:

Най-евтините слънчеви електроцентрали за няколко десетилетия така и не успяха да достигнат въглеводородната енергетика.

Съществена стъпка направи и вятърната енергетика – отделни представители вече се конкурират по цена с въглищата и газа. От друга страна, благодарение на субсидийте бяха построени множество абсолютно неконкурентни централи със себестойност на производството от 100 до 200 долара/MWh (те даже не са включени в графиката).

Казано накратко, засега реалните конкуренти за малко. И ощемного години ще трябва да се разчита на изкопаемите енергийни ресурси.

Второ, тези от страните, които се научиха да строят евтино АЕЦ, това са Китай и Корея (логично е да се добави и Русия), могат да произвеждат електроенергия по 30 долара/MWh при ниска стойност на кредитиране. За високите стойности в графиката е отговорна високата лихва – 10%.

На газовите електрогенерации както и досега не им върви – основният дял в себестойността на производството принадлежи на самия газ, който и сега е скъп на производство на електроенергия даже и при сегашните ниски цени на горивото.

Източник: http://celado.ru/articles/vsye-chto-vy-khoteli-znat-o-sebestoimosti-elektroe/

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари