ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


България трябва да реши за АЕЦ „Белене“ до ноември

28.02.2012

  Според бившия директор на АЕЦ „Козлодуй“ Йордан Йорданов, ако до тогава не се подпише договора България трябва да плаща огромни неустойки

   В момента действа правителствено решение и на практика България строи реакторите за АЕЦ „Белене“. Това каза ядреният експерт и бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“ Йордан Йордан в ефира на Bulgaria On Air. По неговите думи до ноември двете страни трябва да се договорят дали ще строят самата електроцентрала, дали ще се монтират нови ядрени мощности в Козлодуй или въобще няма да се монтират нови реактори. „Ако правителството се откаже от въвеждането в експлоатация на нови блокове ще трябва да плаща огромни неустойки по предварителните договори“, каза Йорданов.

   Според Йордан Йорданов в момента ядреният реактор и поддържащото оборудване се строи в Русия. „Проблемът е, че сега е подписан договор и е заявено оборудването за реактора и е платено, а договор за строителството на „Белене“ не е подписан“, коментира Йорданов. По неговите думи до края на годината оборудването за първия реактор ще започне да пристига, както е по договор. „В момента заводът производител в Русия прави контролна сборка и оборудването, което е от изключителна важност, сега се монтира на специален стенд и се тества неговото действие и безопасност“, каза Йорданов. Той изтъкна, че за първи път в процеса участват и български специалисти, което допълнително ще допринесе за качеството и безопасността.

   За Йорданов България има само една евтина алтернатива на АЕЦ „Белене“ и това е строежът на допълнителни мощности в „Козлодуй“. „Когато преди години започна да пристига първото оборудване за „Белене“, ние го складирахме, консервирахме го, реконсервирахме го, грижихме се за него. Когато очаквахме то да бъде използвано или за строежа на „Белене“ или за XII реактор на „Козлодуй“, беше взето решение да се препродаде на руската страна. Според него България е регистрирала огромни загуби от това, тъй като самото оборудване е било продадено на цена в пъти по-ниска от първоначално платената. „Стойността за строежа на един реактор е около 1 млрд. евро, а освен това има огромни разходи за поддръжката на оборудването, което е пристигнало, а не се използва“, добави Йорданов.

   Ядреният експерт, който е привърженик на идеята за допълнителни мощности в „Козлодуй“ изтъкна, че този вариант ще бъде много по-бърз и значително по-евтин. „Ако се заложи на този вариант ще трябва да се построи само реактора и една турбинна зала, тъй като всичко останало е вече изградено“, каза Йорданов. Според него практиката наистина е да се строят по два реактора на една площадка, но има вариант, при който да се построи само един реактор.


Източник: http://www.livebiz.bg/ikonomika/s/1106110511

 28.02.2012

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари